Областният управител наблюдава съвместните бойни стрелби “Шабла 2020”

0
845

 Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заедно с министъра на отбраната и заместник-министър председател Красимир Каракачанов наблюдаваха демонстрациите и дадоха висока оценка на Българската армия

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов бе гост в открития ден на провеждащите се бойни стрелби с формирования от Въоръжените сили на Р България на зенитен полигон на ВВС „Шабла“. Гости на демонстрациите бяха президентът на Р България и върховен главнокомандващ Румен Радев, който прие строя и поздрави войниците, и министърът на отбраната и заместник-министър председател Красимир Каракачанов. Сред гостите на открития ден бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев – директорът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски, висши офицери от Българската армия.

След приключване на демонстрацията, в която участваха самолети МиГ-29, Су-25, вертолети Кугар, Ми-24 и Ми-17, както и преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела 2М“, президентът в кратък брифинг за медиите даде висока оценка на проведените стрелби. Той изрази задоволство, че ръководството на Министерството на отбраната и правителството отпускат повече средства за отбрана. Р. Радев изрази надежда по-бързо да се реализират проектите и за сухопътни войски и за ВМС, като отбеляза, че е важно също страната ни да успява да поддържа техниката в изправност. Президентът оправи апел към Министерството на отбраната да предприеме решителни действия за стабилизиране на техническото състояние на МиГ-29. Запитан дали има притеснения за темпа на превъоръжаване поради световната икономическа криза, породена от пандемията с COVID-19, държавният глава коментира, че всяка една социална и икономическа криза и в глобален план води след себе си проблеми за сигурността и затова страната ни трябва да се отнася особено сериозно към проблемите за развитие на отбраната.

След него висока оценка за видяното даде и министърът на отбраната и заместник-министър председател Красимир Каракачанов. В отговор на зададени въпроси министър Каракачанов заяви, че заради пандемията от коронавирус има забавяне в изпълнението на подписаните договори, но бе категоричен, че предстои подновяване на преговорите, както и на вече подписаните договори – да започне поетапната им реализация с месец закъснение поради пандемията. Министър Каракачанов заяви, че се прави всичко възможно, за да се въведат в експлоатация всички летателни платформи.

Запитан дали правителството е стабилно, министърът на отбраната бе категоричен: „Аз мисля, че правителството си върши работата. Ако вътре управляващата коалиция – ГЕРБ и “Обединени патриоти”, не си създават проблеми, мисля, че правителството е стабилно. Иначе атаките – те са част от нашето политическо ежедневие. Атака има срещу всички министри, в включително помните преди ден-два опозицията се упражнява отново по темата за пилотите, които заминаха на обучение в САЩ. Осем-десет месеца преди изборите атаките са нещо нормално, регулярно“, като допълни, че той се стреми точно това да прави без значение, че наближава предизборна кампания.