НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

0
197
All-focus

За поредна година  РИМ – Добрич се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите“, чието начало в България е поставено през 2005 г.  Проявите, посветени на културното събитие, започнаха с публична лекция на тема „Добрич в миналото“, с която музейните специалисти Десислава Христова и Цветан Сашев представиха различни периоди от развитието на нашия град. Основен акцент в празничната програма бе изложбата „Някога  в Добрич“. Тя проследява важни етапи от развитието на стопанския, културния и просветния живот в периода от Освобождението до 40-те години на ХХ век. Чрез богат документален, архивен и снимков материал и над 300 атрактивни експоната от фондовете на отдел „Етнография“ и „Нова и най-нова история“ експозицията илюстрира основни моменти от изграждането на структурите на новата административна власт след 1878 г.; фокусира вниманието на посетителите към променящия се облик на Добрич и постепенното утвърждаване на града като активен стопански, търговски, занаятчийски и културен център с добре развито кредитно, печатно и образователно дело; акцентира върху многостранната дейност на Българските културни общества /БКО/ – създател и организатор на хорови, оркестрови и театрални състави. Особен интерес в изложбата предизвикаха възстановките на кметски кабинет, шивашко и фотографско ателие, гостна и хотелска стая, сладкарница. По традиция и тази година за всички посетители бе подготвена богата празнична програма с участието на талантливите музиканти и певци от Арт център „Палитра“ с директор Иван Иванов и атрактивните танцьори от различни възрастови групи при Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова.

По повод инициативата „Европейска нощ на музеите“, на 13 май Регионалният исторически музей в Добрич отвори врати за своите музейни обекти и експозиции.

Историческият музей в гр. Генерал Тошево се включи в Нощта на музеите с откриване на гостуваща изложба на РИМ Бургас – „Птичи рай край Бургас”. Посетителитевидяха едни от най-типичните видове за Атанасовското езеро – саблеклюн и кокилобегач, които всяка година се завръщат след зимуване в Африка, за да се размножават тук. Гостуващата изложба показа над 30 вида птици. Самата изложба ще гостува в Историческия музей до края на месец юли.

Специално събитие в тазгодишната Европейска нощ на музеите в Художествена галерия – Добрич бе гостуването на филмовия фестивал „Карантината“, който се провежда край Варна. „Карантината“ е международен кинофестивал за късометражни филми на млади автори в жанровете игрално, документално, анимационно, експериментално кино и видеоарт.

Името на фестивала е заимствано от рибарско селище „Карантината“, където се провежда. В миналото местността е наречена „Карантината”, защото моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен период.

Целта на фестивала е да открива новите големи имена в световното кино. Символично младите автори са в изолация и в състояние на „карантина“ от академичните филмови среди. Фестивалът е своеобразна платформа за изява и популяризация на млади режисьори от цял свят.

Друга основна мисия е опазване на културно историческото ни наследство чрез изкуство и в частност живота и поминъка на рибарите от рибарско селище „Карантината“, опазване на селището и превръщането му в международен културен център. НДТ