• Руският лидер подчерта, че в случай на военен конфликт между Москва и НАТО няма да има победители

МОСКВА, 8 февруари. /ТАСС/. Русия и Западът могат да продължат преговорите за гаранции за сигурност, като се вземат предвид редица идеи на френския президент Еманюел Макрон. Руският президент Владимир Путин съобщи това пред журналисти във вторник след разговори с френския си колега в Кремъл.

Руският лидер подчерта, че в случай на военен конфликт между Москва и НАТО няма да има победители, призова Киев да „събере смелост“ и да започне да изпълнява споразуменията от Минск и заяви готовността си да предостави политическо убежище на бившите президент на Украйна Петро Порошенко.

ТАСС събра основната информация за резултатите от почти шестчасовата среща, която се проведе успоредно с разговорите между германския канцлер Олаф Шолц и президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон.

Относно гаранциите за сигурност

САЩ и НАТО, припомни Путин, са пренебрегнали ключови моменти в предложенията на Русия за гаранции за сигурност, въпреки че в тях няма нито един момент, който Москва смята за неосъществим.

Въпреки това диалогът продължава – Руската федерация ще подготви и изпрати своя отговор на документите, получени от Вашингтон и Брюксел. Путин говори с Макрон като цяло за същността на руската реакция, но не сподели подробностите с репортерите.

При по-нататъшни преговори могат да се използват идеите на френския лидер. „Няколко негови идеи, предложения, за които все още е рано да се говори, все още смятам, че са напълно възможни, за да станат основа за по-нататъшните ни съвместни стъпки“, каза руският президент.

Какво точно е предложил Макрон на Путин, все още не е известно. Той каза пред пресата, че “нов ред на стабилност и сигурност в Европа” не трябва да се изгражда “чрез частично преразглеждане на споразуменията или <…> основни принципи” или “чрез нарушаване на правата на европейските държави”. По думите му в близко бъдеще ще се проведат “смислени дискусии” относно гаранциите за сигурност.

Относно заплахата от конфликт с НАТО

Европа, според Путин, може да бъде въвлечена в конфликт с Русия, ако Украйна стане член на НАТО и се събере, за да реши въпроса с Крим по военен начин: „Няма да имате време дори да мигнете окото, когато приложите параграф 5 [от Северноатлантическият договор].“ “Искате ли Франция да се бие с Русия? Но така ще бъде!” – каза президентът.

Потенциалът на НАТО и Москва е несравним, призна той, но Руската федерация е една от водещите ядрени сили. „Няма да има победители“, предупреди Путин.

Москва не иска подобно развитие на събитията и ще се стреми да намери компромиси, които да устройват всички, увери руският лидер.

За ситуацията в Украйна

Путин подчерта, че няма алтернатива на споразуменията от Минск за разрешаване на ситуацията в Украйна и Киев ще трябва да „събере смелост, да разпознае написаното, <…> и да работи“: „Харесва ми, не ми харесва Харесай го, имай търпение, красавице моя. няма да работи по друг начин.”

Той припомни, че сегашното ръководство на Украйна отиде до урните под лозунга за мирно решаване на въпроса в Донбас. Много се надявам това в крайна сметка да стане, когато се разбере, че не може да се направи по друг начин“, каза още президентът.

В същото време, според него, няма гаранции, че Киев няма да се опита да приложи военен сценарий: “В крайна сметка те вече опитаха два пъти. Кой гарантира срещу третия?”

Говорейки за обвиненията на Запада срещу Москва относно концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна, Путин припомни симетричните действия на Киев: „Ето, г-н президент каза: Русия провежда учения там, съсредоточила е голяма група..] или 125 000 души в Донбас са съсредоточени там“.

Макрон потвърди, че не вижда алтернатива на споразуменията от Минск, и обеща да напомни на украинския си колега Владимир Зеленски, с когото планира да проведе разговори във вторник, да ги последва. След това пътуване Путин и Макрон се съгласиха да се обадят и да обменят мнения.

За политическото убежище на Порошенко

Москва все още е готова да предостави политическо убежище на бившия президент на Украйна, а сега депутат от Върховната Рада Петро Порошенко, който е обвиняем по наказателно дело.

В същото време Путин му каза за такава готовност, дори когато беше държавен глава: „По едно време, когато г-н Порошенко беше все още президент на Украйна, аз му казах, че ако има някакви затруднения в бъдеще, Русия беше готова да му предостави политическо убежище.<…> Днес искам да потвърдя предложенията си, въпреки сериозните ни различия <…> по въпроса за уреждането в Донбас“.

Според руския лидер преследването на Порошенко в Украйна като държавен престъпник е „прекомерна „заявка за успех“ на днешното сегашно ръководство“.