Добрич, 6 декември /Юлияна Христова, БТА/
Нов морски клуб край Шабленския фар ще бъде център за обучение по подводен риболов, ветроходство, каякинг, водолазни дейности, съобщи на БТА кметът на крайморския град Мариан Жечев за откриването на базата на празничния Никулден.
Двуетажната сграда в рибарското селище Кария е изградена по проект на общината с финансиране с близо 311 000 лева чрез Местната инициативна рибарска група “Шабла-Каварна-Балчик” по Програмата за морско дело и рибарство.
Базата разполага със зала за обучения, административни офиси и хангар с площ 100 квадратни метра за съхраняване и зимни ремонти на плавателни съдове и на екипировки, поясни кметът. Осигурено е и съоръжение за по-лесно придвижване на лодките до морето.
В бъдеще новият клуб може да обучава и във водомоторните спортове като най-важното е да запали младите хора в привързаност към морето, допълни изпълнителният директор на Местната инициативна рибарска група “Шабла-Каварна-Балчик” Нелко Йорданов.
С празничен водосвет и курбан от рибена чорба морските хора в Шабла са си пожелали при откриването на новия им дом попътен вятър и Свети Николай Чудотворец да ги закриля.