• Мярката представи председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и координационния щаб към правителството

Държавата обмисля нова мярка, с която да стимулира заетостта на украинските граждани у нас. Координационния щаб работи по вариант бежанците, които бъдат наети на работа у нас, да получават помощ през работодателите – с наем за квартира за три месеца.

Мярката представи председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и координационния щаб към правителството, предава NOVA.

Обмисля се и вариант всички 57 хиляди бежанци, настанени в хотели, да се преместят от морето към зимните курорти, държавни почивни бази и дори общежития. дали държавата ще продължи да изплаща по 40 лева на ден за всеки украинец – още не е ясно.

„Тази мярка е съгласувана с работодателите. Сферата на производството, шивашкият бизнес- това е и работата, която се припознава от част от жените в Украйна – че биха се справили много бързо. Също така в сферата на услугите – в хотелиерския бизнес, има нужда от рецепционисти, но и от други форми на заетост – наближава сезона. Също така в сферата на ресторантьорството”, обясни Тошева.  https://blitz.bg/