Ново 20: Отменят машинното гласуване

0
1111

 

Мотивът са сериозните опасения от ЦИК и Информационно обслужване”, че местните избори може да се опорочат

ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” предлагат отмяна на машинното гласуване. ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Това съобщи преди минути Анна Александрова на брифинг.

“Промяната е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване”, отбеляза тя. “Корпусът на Закона не го пипаме, питаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане”, уточни народният представител. Мотивът са сериозните опасения от ЦИК и Информационно обслужване, че “местните избори може да се опорочат” и провалят заради неблагонадеждния вот с машини. “Това, което се случи на европейските избори – в София приключиха в 9 часа сутринта, при положение, че имаме 33% активност и няма втори тур, а в местните ще надхвърлят 60 процента”, обяви току-що Александър Ненков.

“На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините се оказаха скъпо струващи играчки, които не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори – напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите – те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, има и грешки, но не членовете на комисиите са виновни за това”, изтъкна Ненков.
https://blitz.bg