Ново издание документира присъствието на Дора Габе, Йордан Йовков и други видни интелектуалци в духовния живот на Добрич

0
431

Ново издание документира присъствието на Дора Габе, Йордан Йовков и други видни български интелектуалци в духовния живот на Добрич. Автор на монографията “Културно-просветният живот в град Добрич през 1919-1944 година”, която излиза с финансовата подкрепа на Министерството на културата, е д-р Кремена Митева, главен уредник в дом-паметник “Йордан Йовков” в Добрич.

Книгата се базира на български научни изследвания, архивни материали и периодични издания и представя картина на легалната и по-завоалира съпротива на българите, когато Южна Добруджа е под румънска власт. Мирният протест срещу чуждия език, чуждото образование, чуждата култура обикновено е скрит зад маската на културни и просветни организации, чиято дейност, без да престава да бъде просветителска, е и много повече, посочва авторът на изследването.

Съдбата на Южна Добруджа през войните от началото на ХХ век провокира не само създаването на творби на литературата и изкуството, но и обществената ангажираност на редица български писатели, журналисти, учени, сред които се откроява неуморната добруджанка Дора Габе. Кремена Митева припомня за споделеното от поетесата в литературна анкета пред професор Иван Сарандев: “Аз се хвърлих в обществената работа. Щом взема хонорар, отивам и го изхарчвам в чужбина да правя пропаганда за Добруджа.” Нейният пътепис “Впечатления от Добруджа” има не само литературна, но и историческа стойност.

В Добрич, където се венчава за учителката Деспина Колева, Йордан Йовков започва работата си върху повестта “Жетварят”, разказва Кремена Митева. Писателят често е виждан в града да разговаря с един странен човек, продавач на мекици, ядки, вестници и цветя – Люцкан, който става герой на неговия разказ “Последна радост”. От Добрич Йовков изпраща писма до съученик от Софийската мъжка гимназия в тежък момент, когато българските военни колони се изтеглят от града към Варна през декември 1918 година.

Книгата проследява и знакови посещения на български интелектуалци, своеобразния “поход” след Крайовския договор (1940 г.) на български писатели и журналисти към възвърнатата по мирен път Южна Добруджа. “Слава на героите, паднали за родината”, пише Елин Пелин в летописната книга на военното гробище, което посещава заедно с Димитър Талев, Ангел Каралийчев и Никола Фурнаджиев. Писателите се разписват и в почетната книга на общината.

В монографията са публикувани и много архивни снимки, като авторът посочва, че част от тях се обнародват и разчитат за първи път.

Д-р Кремена Митева, която е автор, съавтор, съставител  на редица други книги, е носител на националното Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство.

БТА