Новата ритуална зала на Обредния дом бе официално открита вчера, а кметът на Добрич Йордан Йорданов извърши церемония по бракосъчетание на Ирина Ангелова и Мартин Малчев. Щастливото събитие на младите хора бе споделено от техните близки, роднини и приятели.

Сватбената зала в Добрич е в бяло и сребристо и е в тон с идващата високосна 2020 година, когато за здраве и късмет поемащите по нов път по традиция трябва да получат сребърна пара, съобщи директорът на Обредния дом Румена Маринова.

Ново осветление, бяло пиано, сребристи пера от нанду, цветно пано за последната моминска снимка са сред акцентите в празничния салон.

Обредният дом в Добрич работи 365 дни в годината и записва сватби целогодишно. Гражданските ритуали понастоящем се водят от обредниците Костадинка Ангелова и Антония Михайлова, подпомагани от главния счетоводител Даниела Николова и дългогодишния домакин Ани Иванова. През последните 10 години годишно се сключват около 500 брака в сватбения дом на Добрич, като се провеждат около 150 официални сватбени церемонии.

До момента в Обредния дом в Добрич са сключени 419 брака, като с официален ритуал са 136.

Тази година са извършени 47 изнесени ритуала на 20 различни места – на алея „Романтика“ в красивия градски парк на Добрич, в заведенията на града, на морския бряг на курорта „Златни пясъци“, Кранево, Тюленово, сред красивите места на голф игрищата около Балчик.

Най-атрактивното място тази година е бил изнесеният сватбен ритуал на 7 август на стадион „Дружба“, проведен не пред традиционна арка от цветя, а пред очертанията на футболната врата.

Най-възрастният младоженец е на 88 години, който е казал „да” на своята 72-годишна половинка.

Най-натовареният месец от годината за сватби за Общинското предприятие „Обреден дом“ е месец август. През последните пет години те са винаги над 90 брака. През тази година месец август е бил месец-рекордьор за последните десет години, със 109 сключени брака.

34 чужденци са казали своето „да“ в Обредния дом. Те са от 14 различни националности. При жените най-много са украинките, рускините и белорускините. А също и от Сърбия, Бразилия, Виетнам и Колумбия.

12 са чуждоземните зетьове – най-много са от Турция, има от Русия, Украйна, Румъния, Англия, Франция, Италия, Сирия, Египет.

За следващия сватбен сезон през 2020 г. до момента са записани 41 сватби.

За реновирането на сватбената зала в бюджета на общинското предприятие за 2019 година Община Добрич предвиди средства за частичен ремонт. Дейностите, които се извършиха, са цялостно пребоядисване на залата, напълно ново осветление, изцяло ремонтиран санитарен възел със сменено оборудване, претапициране на мебелите, ремонт на стаята за подготовка на младоженците.

Входното фоайе, което посреща всички младоженци и гости, придоби нов вид с монтажа на красиво пано в съзвучие с последните сватбени моди. То е отдавна желано и чакано и ще бъде предпочитано място за красиви сватбени фотографии.

Коренна промяна в голямата сватбена зала има и откъм интериора – подновена е ритуалната маса, реновирана е стената с герба, оформени са два нови къта – огледален и кът с пианото.

Огледалото е със стара символика – влизайки в залата за изричане на заветното „ДА“, младоженката да се огледа за последно в огледалото, да се възхити колко е красива и каквото си пожелае точно в този момент, да й се сбъдне в бъдещия й семеен живот с половинката до себе си.

Белият кът с пианото е обособен с мисълта това да бъде мястото на първата семейна снимка, запечатваща момента на бракосъчетанието. Там място са намерили двата бели гълъба, символ на чистата и вечна любов в семейното гнездо.

Залата е декорирана изцяло с естествена украса в бяло и сребристо, изящно допълнена с нестандартната Новозеландска трева Бронзов Карекс, като са използвани и семена от многогодишния храст ЕНОТЕРА. Всички цветни предложения и перата от щастливо отгледаните семейство Нанду са предоставени от общинските предприятия УДП и ЦЗПЖ – град Добрич, за да внесат настроение в сватбения ден на младоженците.

Промените не са само материални. Има промяна и в сватбения ритуал. Официалната част по подписването на акта за граждански брак ще се осъществява пред Герба на Република България, както и до сега. По желание на младите хора, поставянето на брачните пръстени, първата глътка шампанско и първата им брачна целувка ще бъдат изпълнени с лице към техните гости. Това ще допринесе ритуалът да стане още по-вълнуващ и прочувствен за всички.

История:

Ритуалният дом е открит на 29 април 1973 г., със сватбата на Любка и Стоян Арнаудови, по проект на арх. Витанов. Вторият етаж, който в миналото е бил заседателна зала на Градски Народен съвет, е открит през октомври 1982 г. На първия етаж стенната живопис във фоайето е дело на художника Никола Богданов, а гоблените в залата са на Христо Господинов. Дърворезбата на масичките и фотьойлите са изработени от близнаците братя Койчеви.

Паното на втория етаж е дело на художничката Мария Кочополус. След 38 години то бе демонтирано и предадено за съхранение и експозиция в РИМ – град Добрич. Първият директор на Обреден дом е Стефан Китанчев, следван от Тодор Марков, Коянка Кралева, Светлин Георгиев.

Първи обредници са Димитър Русев, Васил Диханов, Калина Петрова, Ана Ботева, Димитър Николов, Лиляна Минчева, Коянка Кралева, Маргарита Караянева, Елена Николова. Дългогодишен звукооператор е бил Атанас Добрев. Първият счетоводител е Камелия Стоева, следвана от Величка Ташева, Красимира Мутафова, Лиляна Петкова.

Създаването на гражданските ритуали води началото си от 1971 година, когато по Решение на Централния Комитет се създават Обредни домове. С Решение на Изпълнителния Комитет на Градски народен съвет са въведени и утвърдени гражданските ритуали. НДТ