Елеонора Митрофанова е назначена за посланик на Русия в България, съобщи ТАСС. Указът е подписан от Владимир Путин днес. С друг негов указ е освободен от длъжност досегашният посланик на Москва в София Анатолий Макаров.

Митрофанова е родена през 1953 г. Завършила е Московския институт за международни и икономически отношения. Тя е работила като одитор в Сметната палата (1995—2001 г.), заместник-министър на външните работи (2003—2004 г), и е представлявала Русия в ЮНЕСКО (2009 – 2019 г.).

Митрофанова е директор на Россотрудничество (2004 – 2009 г. и 2019 – 2021 г.) – служба към външно министерство на Русия, която официално се занимава с подкрепа на руснаците, живеещи извън пределите на страната, и укрепване на връзките в Общността на независимите държави (страните влизащи в състава на бившия СССР). Другата задача на Россотрудничество е подобряване имиджа на Русия и разширяване на влиянието ѝ чрез използването на “мека сила”.

В България, а и по целия свят, Россотрудничество се занимава с проблемите на диаспората, културен обмен – като курсове по руски език и подбор на стипендианти за обучение в Русия. Но не само. Россотрудничество в България организира и шествията за 9 май “Безсмъртен полк” от 2016 г.

“Меката сила” на Путин

През ноември 2019 г. президентът на Русия Владимир Путин не се съгласява със своя съветник Владимир Толстой, който нарича руския език “мощно оръжие”. На дискусия на заседание на Съвета по руски език при президента той предлага руският език да се смята за “мека сила”, тъй като “с него ще започнат да се борят като с оръжие”.

“Смятам, че Россотрудничество — това е инструмент на меката сила, инструмент за разпространение на обективна информация и знания за това какво представлява Русия, каква е нашата история. В условията на информационното противоборство, което се води с пълна сила в Европа и в целия свят, тази работа придобива особено значение.”

Такова определение даде на службата Дмитрий Рогозин, директор на държавната космическа корпорация “Роскосмос”, бивш вицепремиер с ресор отбрана в края на миналата година.
В няколко аналитични документа на служби и академични лица се смята, че “меката сила” на Путин му осигурява добър имидж, което му позволява агресивните и незаконни действия, като анексирането на Крим, да бъдат посрещнати по-леко. Като такива успехи се сочат създаването на държавния информационен канал RT, излъчващ на много езици, включително арабски, създаването на “Россотрудничество”, създаването на руски центрове на науката и културата в Йордания, Ливан, Сирия, Египет, Мароко, Тунис и палестинските територии.

https://offnews.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА