Джен Псаки напуска Белия дом. Тя ще бъде заменена от Карин Жан-Пиер, тъмнокожа политическа активистка, лесбийка, анализатор и бивш началник на кабинета на Камала Харис на изборите през 2020 г. Защо Джо Байдън избра Жан-Пиер за свой прессекретар и как стилът й на работа ще се отрази на информационната политика на Белия дом?

В навечерието беше обявено, че Джен Псаки ще напусне поста прессекретар на Белия дом, а Карин Жан-Пиер ще заеме нейното място. Това съобщи от администрацията на Джо Байдън. Жан-Пиер ще бъде първата тъмнонокожа американка и представител на ЛГБТ общността в историята, която ще заема този пост. Сега тя е заместник-прессекретар на американската администрация.

Главата на американската държава каза, че „Карин не само има опит, талант и съвестен подход“, но и „ще продължи да играе водеща роля в разпространението на информацията за работата на администрацията на Байдън – Харис от името на американската хора.” Според Байдън той и съпругата му Джил “познават и уважават Карин от дълго време”. Според него Жан-Пиер “ще стане силен глас, който ще говори” за него и за неговата администрация.

Припомняме, медиите съобщиха, че Псаки планира да напусне поста на прессекретар през май, тя възнамерява да си намери работа в MSNBC. Псаки е известна с работата си в Белия дом още от времето на Барак Обама. През 2013 г. тя става официален представител на Държавния департамент на САЩ. След изборната победа на Доналд Тръмп тя замина за CNN, а през 2020 г. се присъедини към екипа на Джо Байдън.

Що се отнася до Жан-Пиер, тя е на 44 години, известна е като политически активист от хаитянски произход, от 2021 г. е първи заместник на Джен Псаки. Освен това Жан-Пиер беше началник на кабинета на кандидата за вицепрезидент от Демократическата партия Камала Харис по време на президентската кампания в САЩ през 2020 г. Жан-Пиер също е работила като анализатор за NBC News и MSNBC и е била преподавател по международни отношения в Колумбийския университет.

„Тъй като Жан-Пиер беше един от асистентите на Псаки, нейното назначение е вид приемственост. Тя е приблизително на същото ниво като предшественичката си, тя ще защити Байдън и ще му помогне да реши проблемите с постоянни скандали “, каза американският политолог Малек Дудаков пред вестник “ВЗГЛЯД”.

„Новият прессекретар на Белия дом вече е работила в администрацията на Обама, но пресата я помни по време на управлението на Доналд Тръмп. Тогава тя обвини президента в расизъм, като каза, че в Америка няма място за тези, които не са бели хетеросексуални мъже “, уточни Дудаков.

The new White House press secretary has been in a long-term relationship and shares a daughter with a prominent CNN correspondent, raising questions on whether the already ethical-challenged and scandal-scarred network can offer impartial coverage.
Karine Jean-Pierre, 44, who takes over from Jen Psaki on May 13 after serving as her deputy, is a partner of CNN’s national correspondent Suzanne Malveaux, 55, and the pair share a seven-year-old daughter, Soleil.
https://www.instagram.com/suzannemalveauxtv/

Според Дудаков важна роля за одобрението на нейната кандидатура е изиграл фактът, че Жан-Пиер е тъмнокожа ЛГБТ представителка. „Байдън се опитва да популяризира идеята, че ориентацията, цветът на кожата и полът всъщност не са важни в сравнение с личностните черти. Американският президент иска да остане в историята като прогресивен лидер на страната“, подчерта експертът.
Дудаков обърна внимание и на факта, че самата Жан-Пиер още преди официално да встъпи в длъжност е в центъра на скандала. „Факт е, че съпругата й е журналистка в CNN. И позицията на прессекретаря на Белия дом не трябва да бъде свързана с журналисти “, обясни Дудаков.

В същото време, сигурен е експертът, не трябва да се очакват кардинални промени в информационния дневен ред от Белия дом. „Тя по същество е просто говореща глава. Това не е нивото например на нашия Песков, който не само е прессекретар, но и като цяло се занимава с медийната политика на Кремъл. Очевидно Жан-Пиер ще направи някои грешки, но, както всички разбираме, никой от прессекретарите в съвременната история на САЩ не блести със специално разузнаване “, смята Дудаков.

„Въпреки своята, меко казано, екзотика, Жан-Пиер е професионалист. Друго нещо е, че тя работи директно в пресслужбата не толкова отдавна. И нейната работа беше свързана главно с политическия активизъм и политическите технологии в рамките на предизборните кампании “, каза пред вестник “ВЗГЛЯД” Дмитрий Дробницки, американски политолог.

Според експерта с идването на Жан-Пиер на поста прессекретар новинарският дневен ред на Белия дом може да се промени. „Проблемът е, че тя е активистка до сърце. И като служител на пресслужбата, тя, както се казва, не принадлежи към никоя група, като същевременно се придържа към ултралевите либерални убеждения. Сега в администрацията ще се развие известна борба за влияние върху новия прессекретар“, обясни събеседникът.

„Ще бъде интересно да видим дали Жан-Пиер може да бъде преправена и да стане истински прессекретар, както беше Псаки. Ако да, тогава наистина може да се нарече професионалист с главна буква “, каза Дробницки.

Събеседникът отбеляза още, че Джен Псаки има свой специален стил на работа, на който Жан-Пиер може да бъде равна. „Тя можеше стриктно да следва това, което й е казано да каже, да повтаря едно и също твърдение няколко пъти, да избягва отговорите навреме. Докато все още беше говорител на Държавния департамент, Псаки показа, че е абсолютно затворена заради работата на прессекретар. Разбира се, имаше много поводи за подигравки над нея, някои неща е формулирала неумело, но никога не е поставяла в рамки шефовете си. Същото се очаква и от Жан-Пиер“, обобщи Дробницки.

Альона Задорожная,  https://www.km.ru