Новите цени за такситата в Балчик влязоха отново на сесия, след като бяха отменени

0
616

Решението на балчишкия общински съвет от месец октомври за поскъпване на минималните и максимални цени за таксиметров превоз през 2023 година беше отменено на вчерашното ноемврийско заседание, тъй като преди това бе върнато от областния управител като незаконосъобразно. След спазването на нормативните изисквания, новите цени ще бъдат внесени за одобрение до края на декември, като последното заседание на местния парламент преди Нова година се планира на 22 декември 2022. Припомняме, че са в сила приетите стойности от 2018 година – дневна тарифа в диапазона от 1 до 1,80 лева и нощна – от 1,50 до 2,00 лева. Наскоро 30 таксиметрови превозвачи внесоха предложение за актуализация поради повишените цени на горивата, консумативите за поддръжка и застраховки на колите. Новите предложения са с около 40 на сто по-високи: дневна тарифа от 1,40 до 2,50 лева за километър, а нощна – от 1,70 до 2,80 лева.

За нуждите на общинската болница от местния бюджет ще бъде платен автоматичен хематологичен анализатор и комплект принадлежности. Искането е отправено от управителя на лечебното заведение д-р Пламен Димитров, тъй като старият не работи от една година.

Вчера беше решено Община Балчик да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за повишаване на енергийната ефективност на Средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище. Проектът може да е на стойност до 500 хиляди евро, а Общината предвижда внедряване на мерките в резултат на извършен енергиен одит на сградата.

Обичайно на сесията бяха гласувани социални помощи, като едната засяга кръгъл сирак от село Църква. Момичето е загубило първо единия, а наскоро и другия си родител. Освен общинските 400 лева, балчишките съветници дариха за детето и лични средства. Финансова помощ бе гласувана и за хората с увреждания по случай наближаващия световен ден, посветен на тях – 3 декември.

БНР