ПРАГА, 6 ноември. /ТАСС/. Нигерия отмени в последния момент посещението на чешкия премиер Петр Фиала, който беше на обиколка в Африка, заради позицията на Прага за Израел. Това съобщи новинарският портал novinky.cz , позовавайки се на дипломатически източници .

“Нигерия ни информира, че не може да осигури подходящ прием [за чешката делегация] и програма [за нея]. Затова се съгласихме да отменим посещението”, цитира порталът говорителя на чешкото правителство Вацлав Смолка. Той отбеляза, че нигерийската страна е обявила решението си в понеделник вечерта.

Междувременно, според портала, причината за отмяната на посещението на Фиала е „чешката подкрепа за Израел в ООН“. Министър-председателят, начело на представителна делегация от деловите среди на републиката, замина миналия петък на африканска обиколка, която ще продължи една седмица. По време на него той трябваше да посети Нигерия, Етиопия, Кения, Гана и Кот д’Ивоар. Очаква се поради нови обстоятелства делегацията да остане в Кения за по-дълъг период от време.

Чешките медии съобщиха на 3 ноември, че Саудитска Арабия е отменила преговорите, планирани в Рияд за понеделник с чешкия министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, на които е трябвало да обсъди по-специално възможността за доставка на саудитски петрол на републиката, за да замени получения от Руската федерация. Причината беше позицията на Прага по палестинско-израелския конфликт.