Украинската армия многократно е нападала територията на Руската федерация, каза Лариса Шеслер, председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна. И това въпреки факта, че както руското външно министерство, така и министерството на отбраната на Руската федерация многократно са предупреждавали, че в отговор на обстрела на въоръжените сили на Русия на руските региони, граничещи с Украйна, ще последват удари по центрове за вземане на решения и върху превозни средства, доставящи оръжие на режима в Киев.

„Защо да очакваме, че в случай на доставки на системи HIMARS с обсег до 300 километра, нещо може да попречи на украинските военни да обстрелват Воронеж или Кримския мост”, попита Шеслер.

“Украинската армия вече многократно е прекрачвала това, което изглеждаше като „червени линии“, каза тя в разговор със „Свободная преса“.

Въпросът е напълно логичен: въоръжените сили на Украйна почти всеки ден нанасят удари по Курска, Белгородска и Брянска и Ростовска области. Докато се работеше по този текст, дойде съобщение: въоръжените сили на Украйна обстреляха село Климово и село Курковичи в Брянска област.

Според някои съобщения ВСУ са атакували и град Клинци. А на 26 юли беше получена информация, че украинските военни с помощта на дрон са хвърлили взривно устройство на ГКПП Троебортное в Брянск. Губернаторът Александър Богомаз уточни, че четирима души са ранени. В резултат на обстрела има загинали, пострадали са редица важни обекти и частни домакинства.

Защо Русия не реагира на агресията по такъв начин, че да не остане камък върху камък от прословутите центрове за вземане на решения? И за да няма кой да взема решения!

Военният експерт Виктор Литовкин смята, че руските власти се опитват да избегнат крайни мерки, надявайки се, че конфликтът ще успее да преведе в политическо русло.

„Има два аспекта, които трябва да се вземат предвид. Първо, ние продължаваме да нанасяме удари на украинска територия и по ключови украински обекти. Но ние не обявяваме, че това е отмъщение за обстрела на руска територия”, заяви той.

” Разбира се, ние все още не сме обстреляли нито Генералния щаб, нито Министерството на отбраната на Украйна, нито Върховната Рада. Прочетете внимателно информацията на нашето Министерство на отбраната: Вече са поразени десетки центрове за вземане на решения и стратегически обекти. Но тези удари не са отмъщение на някого за нещо”, добави експертът.

Ние провеждаме специална операция, а не демонтаж. Този подход свидетелства за високия професионализъм на нашата армия и благоприличието на нашите генерали. Ние не стоим на едно ниво с бандити и терористи.

Второ, ако ударим Киев, трябва да имаме предвид, че там живеят мирни хора. Не забравяйте, че когато ударихме телевизионната кула, ние обявихме предварително: гражданите, живеещи в близост до телевизионния център, моля, напуснете временно домовете си. И едва тогава ще ударим там, за да не ги боли, не дай си Боже, от осколките.

Трябва също така да се има предвид, че все още ще са необходими хора, които са в центъра на вземането на решения. Те ще трябва да подпишат капитулация.

Ако унищожим управляващия елит, тогава кой ще го направи? Разбира се, че някой ще подпише. Хитлер се отрови и така беше открит Кайтел, който подписа капитулацията. Но ние бихме искали да изправим тези украински млади хитлеристи на съд. Затова са необходими живи и здрави.

“СП”: – Тоест, ако задачата е била с няколко удара да се помете целият киевски елит, това е направено отдавна?

– Провеждаме триетапна спецоперация. Първият етап е отбраната на ЛНР и ДНР. След това – демилитаризация и денацификация. Всички задачи се решават постепенно.

Аз самият имам въпроси защо правим това и не правим онова. Но сега трябва да подкрепим нашата армия, нашето ръководство. Когато мине спецоперацията, тогава ще ги критикуваме.

Ветеранът от Алфа Сергей Гончаров вярва, че руското ръководство се надява, че здравият разум ще надделее и Зеленски ще бъде принуден да направи отстъпки по един или друг начин.

– Нито Министерството на отбраната, нито особено Министерството на външните работи при цялото си желание не могат да атакуват някои от набелязаните цели. Това не е възможно, докато не се вземе политическо решение на съответното ниво.

Веднага щом се приеме, уверявам ви, резултатът ще последва веднага. Целият свят ще го види и киевските власти най-накрая ще разберат какво очаква Украйна в случай на по-нататъшна ескалация на конфликта.

СП: Защо все още не е взето такова решение?

– Поне на мен ми се струва, че ръководството все още се опитва до известна степен да поддържа поне някаква обща основа в отношенията между нас, Украйна, Щатите, НАТО и Европейския съюз.

Но ако това, което е останало, отиде на прах, тогава смятам, че ще се предприеме такава стъпка. И ще бъде принудителна мярка. Сега текат сложни процеси, много подтикват Зеленски към преговори.

И най-важното, ние разбираме, че колкото повече напредваме, толкова повече американците ще доставят на Киев оръжия, чийто обсег ще бъде увеличен, и те все още ще обстрелват регионите, които обстрелват сега.

Но докато има надежда, че проблемът може да бъде решен без прибягване до крайни мерки, Русия няма да отиде докрай и да атакува основните центрове за вземане на решения.

“СП”: – Тоест това е самата “червена линия”, след преминаването на която вече няма да има възможност за разрешаване на конфликта с политически методи?

– Да. Освен това територията на ЛНР вече е освободена. Веднага след като приключи освобождаването на ДНР, ще започне много по-тежък разговор с Киев. И най-вероятно вече няма да се водят преговори със самата Украйна.

Вера Жердева/ коментират Виктор Литовкин и Сергей Гончаров

https://pogled.info