Преговарящите в Eвропейския парламент и Европейския съвет се договориха за назначаването на Лаура Кьовеши, предпочитаният от евродепутатите избор за първи ръководител на новата прокуратура на ЕС, предаде Нова тв.

Преговорите между Европейския парламент и Съвета за новия главен прокурор на Европа, който да ръководи Европейската прокуратура (EPPO), продължават от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепи Кьовеши по време на преговорите, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

След споразумението с преговарящите на Съвета във вторник вечерта, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви: „Г-жа Кьовеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък“.

“Много сме доволни, че г-жа Лаура Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост “, добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Споразумението за назначаването на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор сега трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Европейския съвет.

Европейската прокуратура трябва да започне работа догодина. Тя ще бъде базирана в Люксембург, а мандатът на Кьовеши ще бъде 7 години.

Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с евросредства, корупция, данъчни измами, а в бъдеще и заплахи от тероризъм. До сега 22 държави, сред които и България, участват в нея.  http://epicenter.bg

Немско издание: И в България се страхуват от Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа през 2021 година. Няколко европейски издания поставят акцент върху факта, че Кьовеши добре познава проблемите на държавите от Средна и Източна Европа – и сигурно сърцато ще се бори срещу корупцията и автокрацията. Германският Die Welt пише:

„Над 60% от румънците имат доверие на Кьовеши, показват допитвания, които изнасят и цифрата за доверието към парламента: 11 на сто. Най-вече корумпираните елити в Източна и Средна Европа се опасяват от истинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши. На пръв поглед този избор изглежда като жест към региона, който се смята за подценен – та нали Кьовеши е от Източна Европа. Всъщност обаче тя най-вероятно ще пипа с много по-здрава ръка от всеки западноевропеец, когато става дума за сложните оплетености на източноевропейските политици и техните бизнес приятели. Просто защото от опит добре познава тамошните привички, а и никой не може да я обвини, че е някаква „арогантна западноевропейка””, коментира Die Welt.

На същото мнение е унгарски опозиционен вестник: „Европейската прокуратура беше създадена, за да разследва престъпления във връзка с европейските помощи. И не е чудно, че срещу Кьовеши най-упорито се противопоставят тъкмо правителствата на източно- и средноевропейските страни, които особено бият на очи при разхищаването на публични средства. Унгария изобщо не се присъедини към Европейската прокуратура, но сигурно ще изпадне в конфузно положение, когато Кьовеши със свойственото си настървение на булдог започне да се рови в усвояването на европейски пари от зетя, бащата, старите приятели и партийните другари на Виктор Орбан. По правило автократичните режими се провалят не поради липса на демокрация, а заради корумпираността на политическите елити. В Будапеща, Прага, Варшава и София, където са подслонени най-ожесточените противници на Кьовеши, това е добре известен факт”, пише изданието, предава Deutsche Welle.

https://lupa.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST