Най-популярният испански тенисист Рафаел Надал победи изключително драматично елиминиралия Григор Димитров на полуфинал Даниил Медведев след 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 и почти пет часа игра, за да триумфира на US Open за четвърти път след 2010, 2013 и 2017 година. Матадора ликува с 19-а титла от Големия шлем, доближавайки се на един трофей от рекордьора Роджър Федерер, а за руснака Медведев това бе първи финал на турнира в Ню Йорк.

В първия сет Медведев първи стигна до пробив, но Надал отвърна на удара и спечели две от подаванията на руснака, за да вземе частта със 7:5. Матадора взе втората доста по-бързо, въпреки че в нея записа само един пробив в шестия гейм за 4:2, след което го затвърди и затвори сета при 6:3. Испанецът можеше бързо да завърши мача, след като първи стигна до пробив в третия сет. Руснакът обаче бързо го върна и с още един в края спечели частта със 7:5, за да намали изоставането си. Четвъртата част бе равностойна и двамата печелеха подаванията си до заключителния гейм, в който отново Медведев стигна до пробив и след 6:4 вкара мача в пети решителен сет. В него Надал направи два пробива, но руснакът не се предаде и върна един. В крайна сметка Матадора ликува след 6:4 и спечели титлата.

ПЪРВИ СЕТ

Медведев и Надал взеха подаванията си в началото на първата част, но веднага след това руснакът първи направи пробив и поведе с 2:1 гейма. Матадора веднага отвърна на удара и с пробив на свой ред изравни резултат за 2:2, след което записа бърз гейм на нула и поведе с 3:2. Двамата продължиха да печелят подаванията си в този изключително оспорван сет. Десетият гейм при сервис на Медведен бе доста равностоен и в крайна сметка с доста усилия руснакът спечели подаването си, за да изравни резултата – 5:5. След това Надал сравнително лесно взе своя сервис-гейм и поведе с 6:5. Испанецът спечели първите две точки при подаването на руснака и впоследствие успя да го пробие за втори път в мача, за да спечели първият сет със 7:5 след 1 час и 2 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Оспорваната борба продължи и в първия гейм на втория сет, спечелен доста трудно Надал на негов сервис. Медведев също взе подаването си, но доста по-бързо и изравни за 1:1. Сетът продължи без пробив и след третия гейм, в който испанецът взе бързи две точки, но допусна изравняване и все пак след нови два силни сервиса поведе с 2:1 гейма. След това Надал поведе с 40-0 при сервис на Медведев и пропусна страхотна възможност за пробив. Руснакът навакса изоставането и спечели подаването си за 2:2. Матадора взе сравнително лесно подаването си след изпуснатите четири точки за пробив в предния гейм и отново имаше преднина – 3:2. Впоследствие дойде и първият пробив в сета, а той бе за Надал, който с мощни удари поведе с 40-15 при подаването на съперника и още с първата възможност затвори гейма за 4:2. Матадора бързо затвърди пробива си, давайки само точка на съперника при своето подаване, и увеличи аванса си на 5:2. Медведев отвърна със спечелен сервис гейм на нула за 5:3. След това Надал направи обрат от 15-30 на свой сервис и още с първата си точка за спечелване на сета го направи – 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Тази част започна бърз сервис-гейм за Медведев, който даде само точка на испанеца при подаването си и поведе с 1:0. Малко по-трудно Надал също спечели първото си подаване за сета, след като съперникът му успя да вземе две точки – 1:1. Руснакът на свой ред записа гейм на нула и отново взе аванс за 2:1. Испанецът изравни бързо за 2:2 след само една точка за съперника при подаването му. Следващият гейм бе оспорван и в него Надал стигна до пробив, за да поведе с 3:2. Матадора обаче не успя да затвърди пробива и допусна такъв на свой сервис при също доста оспорвана битка, правейки фрапантна грешка при равенство в гейма и почти спечелена точка, която подари на съперника с топка в аут. В крайна сметка Медведев изравни за 3:3 гейма след нова топка в аут на испанеца. След това руснакът бързо взе подаването си и поведе с 4:3, но устремът му бързо бе спрян от Надал, който без проблеми спечели на свой сервис и изравни за 4:4. Испанецът имаше инициативата в следващия гейм и две възможности за пробив, но не ги оползотвори и отказващият да се предаде Медведев дръпна с 5:4. Матадора обаче спечели своя сервис-гейм на нула и изравни за 5:5. Руснакът също взе бързо своето подаване за 6:5 и си грантира минимум тайбрек в сета. До такъв обаче отново не се стигна, след като Медведев напълно контролираше нещата при подаването на Надал и след нов пробив спечели сета със 7:5, за да намали изоставането си в двубоя.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Устремът на Медведев продължи и в началото на четвъртия сет, в който той изтърва аванс от 40-0 на свое подаване, но все пак успя да го спечели и да поведе с 1:0. Изключително трудно Надал успя да вземе първото си подаване за сета и да изравни за 1:1, след като съперникът му пропусна възможност за пробив. Играта продължи да е равностойна с брутални разигравания, а руснакът взе своето подаване за 2:1. Испанецът бързо изравни за 2:2, а следващият пети гейм бе доста продължителен и не се стигна до пробив – 3:2 за Медведев, който обаче бързо отстъпи при подаването на Матадора и се стигна до 3:3. Ключовият седми гейм бе доста равностоен, но в крайна сметка отново нямаше пробив и Медеведев си взе подаването за 4:3. Последва лек сервис-гейм за Надал – 4:4, но руснакът отвърна също с гейм на нула и 5:4 в своя полза. Надал поведе с 40-15 на свой сервис, но Медведев направи обрат и с първия пробив в сета го спечели с 6:4, за да изравни общия резултат в мача.

ПЕТИ СЕТ

Силната игра на Медведев продължи и в началото на решителния пети сет, започнал с бърз сервис-гейм в негова полза – 1:0. При подаването на Надал геймът се оказа доста сложен за него, тъй трябваше да наваксва изоставане от 15-40, за да стигне в крайна сметка до 1:1 след няколко драматични разигравания. Руснакът на свой ред отново доста по-лесно спечели на свой сервис за 2:1, но и Матадора бързо изравни за 2:2. След драматични разигравания Матадора постигна така желания пробив в петия гейм и поведе с 3:2, а впоследствие го затвърди с лесен сервис-гейм за 4:2. Медведев дръпна с 30-0 на свой сервис, но допусна пълен обрат и след втори пробив в сета Надал поведе с 5:2. Нова порция от драматични разигравания и двойна грешна на испанеца помогна на руснака да върне един от пробивите за 5:3. Матадора имаше два мачбола на подаването на Медеведев, но не съумя да реализира нито един от тях и се стигна до 5:4. Не по-малко драматичен бе и последният гейм в мача, в който руснакът имаше шанс за пробив, но го пропиля, а след това Надал успя да спечели и след 6:4 да ликува с четвърта титла на US Open.

https://blitz.bg