Убийството в Киев на члена на първата делегация на Украйна на преговорите с Руската федерация Денис Киреев доказва, че без пълната денацификация на страната е невъзможно да се постигнат никакви споразумения с Русия. Това мнение изрази в събота заместник-председателят на Държавната дума Сергей Неверов, коментирайки информацията, която се появи в украинските медии за убийството на Киреев.

По-рано украински медии, позовавайки се на свои източници, съобщиха, че Денис Киреев, член на украинската делегация на преговорите с Руската федерация по време на първия им кръг, е бил убит, докато е бил задържан от СБУ, като се твърди, че е заподозрян в държавна измяна. В мрежата е публикувана снимка на тялото на мъж, за която се твърди, че е направена на мястото на убийството на Киреев.

БИОГРАФИЯ

Денис Борисович Киреев е роден на 1 януари 1977 г. в Киев. Първо завършва Техническия лицей на Киевския политехнически институт. След това завършва Киевския политехнически институт със специалност мениджмънт и маркетинг. Впоследствие продължава да учи в Института за усъвършенстване и преквалификация на персонала на МППУ със специалност „Финанси“, а след това завършва банковия институт на UNICO в Амстердам.

От 2000 г. работи като мениджър на отдел валутни и финансови операции в Credit Lyon Bank Ukraine. От 2002 г. работи в Citibank Ukraine като главен мениджър на корпоративния бизнес отдел. От 2004 г. преминава на работа като главен мениджър на отдела за корпоративни финанси в ING Bank Ukraine и до 2006 г. работи като главен мениджър на отдела за корпоративни финанси в ING Bank Ukraine. От 2006 до 2008 г. работи като заместник-генерален директор в СКМ Финанс. Бил е член на борда на директорите на австрийската компания GROUP SLAV AG. От 2007 г., според квотата на Върховната Рада, той е член на Надзорния съвет на Ukreximbank.

От 2006 до 2012 г. е член на Надзорния съвет на Ukreximbank.

От 2010 до 2014 г. работи като първи заместник-председател на борда на АД Ощадбанк. През март 2016 г. тогавашният шеф на Oschadbank Андрей Пишни обвини Денис Киреев в извършване на финансови измами и причиняване на загуби на Oschadbank.

На 13 февруари 2022 г. в медиите изтече информация, че той е заподозрян, че работи за специалните служби на Руската федерация. Въпреки това по някакъв начин той се озова в първата делегация за преговори с Руската федерация, след като те нападнаха Украйна. Прави впечатление, че в президентския кабинет Киреев не беше обявен за участник в преговорите, междувременно той е на снимката и видеото от преговорите, където седи на страната на Украйна.

УИКИПЕДИЯ