Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Великден. Прошка може да се иска през цялата седмица преди Сирни Заговезни, като в днешно време обичаят се изпълнява с най-близките на вечерята на Сирни Заговезни. Прошка искат по-младите от по-старите с целуване на ръка и думите „Прости“ или „Прощавай“, а отговорът е „Простено да ти е. Господ да прощава“. Празникът е свързан с различни ритуали и традиции.  – кукерство, оруглюване, оратници, хамкане. В народния бит, на този ден млади и стари прескачат за здраве накладени огньове и прогонват зимата и злото. Влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги” – запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

В българската народна традиция празникът обозначава границата между зимата и пролетта и възраждащата се природа.

Програма:

– 15.30 ч. – кукерско шествие от началото на пешеходната зона на бул. „25 септември“ до Часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич“;

– 16.00 ч. – възстановка на ритуали „Хамкане“, хвърляне на стрели, прескачане на огън, Сирнишко хоро, пред Часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич“ с участието на ПФА „Добруджа“ и ПФТС „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов.