Албена в навечерието на своята 50-годишнина. Снимка: Светослав ПЕТКОВ

Разположен между река Батова, Черно море и по склоновете на Добруджанското плато, курортен комплекс “Албена”се намира на 36 км северно от Варна и 11 км южно от Балчик. Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността. Според историческите данни още през II III век, тук имало укрепено селище наречено Геранея.

В началото на 60те години на миналия век равния бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Затова на 10 ноември 1965 г. Министерския съвет приема разпореждане N 260, с което се създва държавното търговско предприятие “Балкантурист”. Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността “Фиш Фиш”, който покъсно се нарича “Албена”.

Идеята била да бъде изграден наймодерният в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първначално е замислено той да носи името “Балчик юг”, а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курорта да се строи на етапи по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по еднименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума “албус”, която означава бял.

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година покъсно на 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред хл “Доростор”. Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

През периода 1973 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са “Гергана”, “Славуна”, “Мура”, “Елица”, “Нона”и Боряна”. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

На 21 януари 1983 г започва изгражданто на найголемия хотел в комплекса “Добруджа”Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 “Добруджа”посреща първите си чуждестранни туристи.

Непосредствено след приключване на строителните дейности и оформянето на цялостния облик на туристическия комплекс започват да са провеждат множество културни и атрактивни мероприятия. Те поставят началото на различни конкурси и форуми, които днес са се превърнали в традиционни. На 2 август 1970 г. на централния плаж на Албена за първи път се организира конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Тогава участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата “Мис Албена 70″ получава българката Лидия Арахангелова.
Отново в началото на 70те години Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.

След приватизацията на комплекса, “Албена”АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви, като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво. Над 25 авторитетни партньори от целия свят  затвърдиха дългогодишните си контакти с курорта и дoри увеличиха пазарния му дял от световен мащаб. Всяка година Албена е посещавана от чуждестранни туристи, които са редовни гости на комплекса още от 1969 г. Техните добри впечатления и удоволетвореност от професионалното обслужване са показател за качество.

В съюз между природните фактори като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от високвалифицирани специалисти в Албена е създаден перфектно организиран медицински и балнеологичен център. Специфичният морски климат, чист въздух богат на соли, озон, бром, калций и йод се оценява достойно от специалисти от целия свят. Тук професионалистите в балнеологичния център могат да заличат както сянката на стреса, така и да се погрижат за евентуалните възникнали проблеми с физическото здраве на гостите на Албена.

В Албена са гоствали и и световно известни личности, като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много други лидери на малки и големи държави от Китай и Мексико до Етиопия и Ангола…

За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват “БАЛТАТА”. Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море.

Историята на резервата е една от найдраматичните в България. По предложение на двамата английски натуралисти Гай Манфорд и Ерик Хоскинг, които през 1961 година провеждат експедиция с български учени по долното течение на река Батова, БАЛТАТА е обявен за резерват на 3 юли 1962 година. През годините многократно са променяни границите и територията на Балтата, а през 1974 се достига дори до закриването му. Днес той е немислима част от Албена, като заедно предоставят неповторимо съчетание на съхранена природа и съвременен морски туристически комплекс, предлагащ разнообразни форми за отдих и екотуризъм. Именно поради тази причина екологичната политика на курорта е насочена изцяло за опазване на чистотата на околната среда. Според стандартите на Европейскта общност, в Албена са създадени и работят екипи, които системно извършват комплексни изследвания на основните екологични параметри на околната среда. По този начин се осъществява непрекъснат контрол на биологичното равновесие в района и при необходимост е възможно да се предприемат превантивни действия, които да предотвратят появата на неблагоприятни условия за живот дори само на някои от биоорганизмите в системата. Албена е единственият български курорт, разполагащ със собствена климатична станция, оборудвана с измервателна техника за целогодишни наблюдения върху продължителността на слънчевото греене, биологичната ефективност на ултравиолетовите фактори при слънчевовъздушни процедури /измерва се с помощта на SOLAR UV Biometer/, температура и влажност на въздуха, количество, вид на облачността и валежите, посока и скорост на вятъра, температура на морската вода и др.  Албена с гордост може да се похвали сред световните си партньори и гости от цял свят, че е изградила непоклатим авторитет на екологично чист и слънчев курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално ниво.

В края на 2018 година Албена е избрана за Европейски курорт на спорта. Предлага се възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти.

Пет европейски шампионата са част от програмата за 2019 г., която стартира още в началото на април: Европейско първенство по тенис на маса за глухонеми, UEFA U-17 шампионат за девойки, първенство по тенис на корт на железопътните компании в Европа, Европейски шампионат по хокей на трева за юноши до 16 години, Европейското първенство по петанк.