На 21 юли 1969 г. човек стъпва за първи път на повърхността на Луната. Този човек беше Нийл Армстронг, командир на американския космически кораб Аполо 11. Неговата известна фраза е това, което той каза, когато стъпи на Луната: „Това е една малка стъпка за един човек, но огромен скок за цялото човечество .

Екипажът на кораба се състоеше от трима астронавти. Експедицията не преследваше изследователски цели, целта й беше проста – да кацне на спътника на Земята и успешно да се върне обратно. По време на мисията командният кораб остана в орбита и двама астронавти, Нийл Армстронг и Едуин Олдрин, трябваше да кацнат на Луната в полетния модул, да съберат проби от лунната почва, да направят снимки и да инсталират няколко инструмента.

Модулът кацна на Морето на спокойствието на 20 юли в 20:17 GMT. Армстронг се спусна на лунната повърхност в 02:56 на 21 юли, а Олдрин се присъедини към него малко по-късно. Камера, монтирана извън модула, излъчваше излизането на астронавтите на лунната повърхност.

Астронавтите събраха необходимото количество материали, поставиха инструменти и монтираха телевизионна камера. След това поставиха американски флаг в зрителното поле на камерата (както знаете, Конгресът на САЩ отхвърли предложението на НАСА да инсталира флаг на ООН на Луната) и проведоха комуникационна сесия с президента Никсън. Астронавтите оставиха паметна плоча на спътника с думите: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. сл. Хр. Ние идваме с мир от името на цялото човечество .

Олдрин остана на Луната около час и половина, Армстронг повече от два часа. 22 часа след кацането полетният модул излетя от повърхността на естествения спътник на нашата планета и се върна безопасно на Земята.

След карантина и ваканция, на 13 август 1969 г. астронавтите са посрещнати тържествено в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис – с възторга, с който първият покорител на космоса Юрий Гагарин е посрещнат в СССР .