На 11 май българската православна църква чества Светите братя Кирил и Методий

0
2920

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. Денят на Светите братя– създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник още преди XII век. Той се превръща и в Ден на библиотекаря.

На 11 май почитаме въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители в България. Сведения за отбелязване на празника им има още през XII век. Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен.

На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от Светите Седмочисленици.

Родените в Солун двама братя създават първата славянска писменост (Глаголицата) и успяват да постигнат равнопоставеност на славянския език с останалите езици, на които се е проповядвало християнството в Средновековието – гръцки, латински и еврейски.

Светите братя Кирил и Методий са обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II през 1980 година.

Братята са считани за равноапостоли. Православната християнска църква ги почита и като едни от Светите Седмочисленици.

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил, Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк и Методи.

В историческата наука са малко твърдо установените факти от жизнения пьт и дейността на двамата братя. Приема се, че Методий е роден около 815 год., а Константин-Кирил Философ – в края на 826 или 827 год. в Солун. Баща им,който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария.

Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто – висш държавник на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и изградили авторитет на уважавани и начетени личности. Кирил станал преподавател в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен в манастира Полихрон.

Около 855 година Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – глаголицата. „Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език. Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 година и е погребан в базиликата „Св.Климент” в Рим. След смъртта на брат си Методий продължил да разпространява славянската писменост до последния си дъх на 6 април 885 година.

В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

http://www.moreto.net/