НА 1 МАРТ ТОЛ СИСТЕМАТА ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ, ПОВЕЧЕ ОТЛАГАНЕ НЯМА ДА ИМА

0
797

 

На 1 март тол системата започва да работи, повече отлагане няма да има, защото всички елементи в нея са в пълна готовност, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при изслушване в парламента по искане на ГЕРБ.
Тя посочи, че от 1 март системата може да започне своята търговска експлоатация. Към този момент е определен обхватът й от 3015 км, останалите 17 000 км от републиканска мрежа ще са безплатни за тежкотоварния трафик по настояване на превозвачите. Тол системата тръгва с предложени от превозвачите тарифи и те поеха ангажимент – ако държавата не събере приходите, които е заложила в бюджета – 450 млн. лева, те са съгласни от 1 юни обхватът и тарифите да бъдат завишени, съобщи Петя Аврамова.
Ползвателите на пътната мрежа ще имат три възможности за таксуване – маршрутни карти, дж пи ес тракери и бордови устройства. Досега са осигурени 30 000 бордови устройства на склад, каза министър Аврамова. Очаква се първоначалните заплащания да бъдат с маршрутна карта. Осигурени са 34 допълнителни работни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване в зоната на граничните пунктове. Транзитният бранш в страната, както и този в чужбина, е напълно информиран за направеното до момента за въвеждане на тол системата, информира още министърът.
Петя Аврамова коментира, че този обхват на пътищата на територията на Столична община за заплащане на витнета такса е от 2005 г., когато БСП е управлявала. Преди години вие не сте променили този обхват и живеещите там са били нарушители години наред, обърна се тя към левицата. Днес Министерският съвет ще освободи тези отсечки и ще ги извади от обхвата на винетната система, съобщи Аврамова.
Попитана за освобождаване от винетна такса на автомобили със специален статут на движение, като например на Планинската спасителна служба, министър Аврамова каза, че със закона са освободени автомобилите на няколко ведомства, в това число на “Бърза помощ”. Тя информира, че има искане и за специализираните автомобили на Министерството на правосъдието. В процес на разговор сме с Министерството на финансите, които имат отрицателно становище да бъдат освобождавани всички тези институции в България със специален режим на движение, каза тя. Аврамова посочи, че становщето на МФ е всички ведомства с изключение на “Бърза помощ” и Пожарната служба да си заплащат винетна такса.
Регионалният министър информира, че Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ не получава 3 млн. лева от освободени от плащане на винетна такса специализирани държавни структури и около 23 млн. лева от предоставянето на безплатни електронни винетки за хора с увреждания. “Така че 27 млн. лева липсват в бюджета на АПИ за поддържане на пътищата от системата на освобождаване”, каза Петя Аврамова и добави, че предстои дебат по тази тема.