epa09014530 The snow-covered peak of Mount Vesuvius volcano is seen from the streets of the archaeological site in Pompeii, near Naples, southern Italy, 15 February 2021. Snow and icy winds continued to whip Italy on 15 February with wintry weather that has been brought to the region by a Siberian cold front. EPA/CESARE ABBATE

Изследователи от Токийския университет откриха вилата на първия римски император по време на разкопки в Италия. Сградата, на около 2000 години, е била погребана под слой вулканична пепел.

Разкопките са извършени на северния склон на Везувий в района на Кампания. Древните текстове показват, че североизточно от Везувий е била вилата на император Август (63 г. пр. н. е. – 14 г. сл. н. е.), където той е починал. Но точното му местоположение остана неизвестно доскоро.

Японски учени успяват да открият част от сградата, която е била използвана като склад. На стената е монтиран ред от десетки керамични амфорни съдове. Запазени са и останки от печка, която вероятно е служела за отопление на банята. Част от стената се срути и древните плочки се разпиляха по пода.

Учените събраха проби от материал от пещта и извършиха радиовъглеродно датиране. Той показа, че повечето от пробите принадлежат към първи век. Не бяха открити по-късни примери, което доведе до заключението, че печката никога не е била използвана отново след това време.

Учените подчертаха, че отделни бани са построени само във вили на влиятелни хора. Сградата е била изоставена по времето, когато Август умира, и впоследствие там е издигнато нещо, наподобяващо храм.

Останките от вилата са унищожени по време на изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е. Същото бедствие доведе до унищожаването на градовете Помпей и Херкулан, съобщава Arkeonews.

По-рано беше съобщено, че в Помпей е намерена строителна площадка, „замразена във времето“ . Помогна за по-доброто разбиране на строителните технологии на древните римляни.