На пазара в Истанбул леферът от Черно море е 3 пъти по-скъп от този в Бяло море. Това твърди Виктор Лучиянов от Балчик, върл рибар, известен сред рибарската гилдия с два прякора – Професора, заради майсторлъка му при улов на лефер и Fishmaster, заради рекордните му улови на гигантски риби в Андаманско море. „Нашият лефер е с изключително качество в световен мащаб. И в Бяло море леферът е лефер, и в Черно море е лефер. Тоест, една и съща риба, но с огромна разлика в качеството. Причината е в ниската соленост на водата в нашето море, заради многото сладководни реки, които се вливат в него. Това означава, че нивата на полезните омега-3 мастни киселини са уникални. Затова леферът е царят на рибите“, казва Fishmaster.

Леферът е уникален хищник. Установено е, че той изяжда едва 10 процента от плячката, която убива. Леферът има зъби като пиранята, с които атакува стръвно и мощно. В състояние е да захапе стръвта от куката, дори да прегризе повода и да си замине с него, а за рибаря остава само влакното. Царят на рибите се лови от майстори, единодушни са морските вълци. Защото е трудно и се изисква тънкост, търпение и чалъм.

А чалъмите са няколко. Единият е дълго чепаре. Повечето от опитните рибари си майсторят чепаретата сами през зимата, когато не излизат в морето. Чепарето е с големи куки и дебела месина. За примамка на куките се поставят пера от „мъжки“ петел, лъскави пера от фазан, а последният хит сред рибарите от Балчик са силиконови октоподчета, съчетани с ламе. Те проблясват във водата и привличат рибата. Чепарето за лефер обикновено се прави с около 30-40 куки, завършва с олово от 1 килограм. Пуска се във водата и се влачи с лодка, чиято скорост е 3 възела, като чепарето се държи с ръка. За този улов е необходимо дълго търпение и голямо обикаляне, докато се усети първия удар. Рибата се движи на пасажи и се хваща на куките една след друга. За всеки рибар това е най-голямото удоволствие. След като рибата е захапала куките, чепарето се обира и постепенно се изтегля до куката с последната риба.

Друга хитрост са воблерите. Това са изкуствени рибки в различни цветове, които примамват лефера. Лефер се лови и със стръв. Тук в ролята на примамка влиза сафрид, разрязан на две. Уловът по този начин става на дъно, и то през нощта. Напоследък хит сред способите за улов на лефер е и джиг-спинингът.

През последната седмица най-после времето „обърна“ и морето завря от лефер по Добруджанското море. Припомняме, че близо 40 дни в края на август и целия септември риболовът бе невъзможен заради бурното море. Силните северни и североизточни ветрове образуваха така наречения августовски мелтем, който продължи и през септември. Сега вече цяла армада лодки пъпли из морските заливи от Калиакра до Балчик и се радва на приличен улов от сафрид и лефер.

Самият Виктор Лучиянов излиза с лодката си всяка сутрин в 6 часа и търси хищната риба от Балчишкия залив до Златни пясъци. Прибира се с доста приличен улов – от 40 до 60 – 70 риби. „Вчера мачках, мачках, прибрах се с 80 риби“, похвали се Професорът.

Това обаче не е най-силният успех на улова на лефер на Професора. Напротив. Леферът е циклична риба, така че никога нищо не се знае. Рекордът му е през 2012 година, когато е вадил с чепаре по 180 риби на излизане, през 2016-а – по 140, сега – 80 – 90. През следващите десетина дни ще стане ясно дали повече лефер ще се залепи на чепарето му.

Заради уникалните си вкусови качества, цената на деликатесната риба е висока и винаги твърда – 25 лева от рибари и 35 лева от борсите. Според Fishmaster, уловът на лефер тепърва започва. След лефера се очаква чернокоп, а добър риболов на лефер и чернокоп се очаква през втората половина на октомври и през целия месец ноември. За съжаление, тази година паламудът може би ще подмине Добруджанското море, прогнозира Fishmaster.

Некоректни търговци на риба пробутват гръцки или турски лефер за български, твърдят разбирачи. Не може в магазин килограм пресен лефер да е 15 лева, след като цената на български черноморски лефер от рибарите е 20 – 25 лева. Щом видите 15 лева за кг лефер, то значи, че не е български, който се отличава с изключителни вкусови качества от този в южните ни съседки, обясняват морски вълци. В магазините в Добрич има лефер на цена от 15 и на цена от 25 лева. И за двата вида пише, че е пресен, но не се уточнява къде е уловен.

Голяма разлика в цените се забелязва и при зарганата. На едни места тя е 5.80 лв. за кг, на други – по 10 лева. Ципурата е от 10 до 15 лв. за кг, попчетата варират от 3.20 до 4.80, в зависимост от големината. В зависимост от големината варира и цената на паламуда: от 6 – 7, до 10 лв. за кг.

Килограм лаврак струва 30 лева, калканът е 30 – 35 лв., прясна скумрия – 7.50 лв.

В Добрич се забелязва понижаване цената на сафрида. Преди две седмици в търговската мрежа килограмът бе 10 лв., сега цената е паднала на 7.50 лв. Пасажите сафрид тази година са в по-малко количество, отколкото миналата година. По тази причина и цената му се задържа прекалено висока – 8 – 10 лева от рибарите. В магазините масово се предлага сафрид на ниска цена, но той не е от българското море, а е внос от Гърция. В Гърция никой не яде сафрид, той се изнася за България. Вкусовите му качества са ниски, няма такова количество омега мазнини, както българския сафрид, твърдят опитни рибари.

Прясната хамсия е сред най-евтините риби: 4.50 лв. за кг. НДТ

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST