„На кино, на село“ ще има пет нови населени места през 2025 г.

0
8


„На кино, на село“ е фестивал, посветен на изкуството на киното и културното развитие на малките населени места в България. Пилотното издание на фестивала се състоя в село Трудовец в периода от юли до септември 2024 г., припомнят организаторите.

По думите им целта е да се предостави редовен достъп до съвременно кино в най-малките населени места, като същевременно насърчи културния обмен и социалната ангажираност в различните общности. Визията на фестивала е да създаде мрежа от киносела, където прожекциите ще бъдат независими и устойчиви, благодарение на обучението на местни координатори – кинобудители, които ще имат ключова роля в организацията и провеждането на бъдещи прожекции.

През следващата 2025 година са планирани пет села в България. Това издание на фестивала ще включва не само прожекции, но и редица съпътстващи събития – образователна работилница, дискусии с режисьори и филмови дейци, както и интерактивни срещи с публиката.

В село Трудовец инициативата започна със селекция, озаглавена „Новите артисти в българското кино”. В нея бяха включени филмите „Чеснова супа” (режисьор – Кристиан Захариев), „Може би утре” (режисьор – Мартин Илиев) и “Тиня” с режисьор Катя Симеонова. 

„На кино, на село“ има за цел да създаде нова платформа за общуване и развитие на кино културата, като същевременно подпомогне оживяването на селата в България чрез културни инициативи. Ние вярваме, че всяко населено място заслужава достъп до качествено кино изкуство и възможност за културно участие“, коментират организаторите.

По думите им фестивалът е отворен за всички, които търсят алтернатива на градските киноформати и искат да се потопят в магията на киното в спокойната и автентична атмосфера на българското село и родните читалища.

/ДД

/ТС/



Източник БТА