МОСКВА, 6 февруари. / ТАСС /. Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (ISS) – космонавтът на  Роскосмос Александър Скворцов, астронавтите Кристина Кук (НАСА) и Лука Пармитано (Европейска космическа агенция) – ще се върнат на Земята в четвъртък на космическия кораб “Союз MS-13”.

Според уебсайта на Роскосмос, кацането на спускащото се превозно средство е планирано за 12:12 московско време, на 147 км югоизточно от град Жезказган (Казахстан).

Кристина Кук пристигна на МКС на 15 март 2019 г. с друг американски астронавт Ник Хейг и руския космонавт Алексей Овчинин. Хайг и Овчинин вече са се върнали от МКС на Земята. Кук трябваше да остане по-дълго на гарата поради полет до МКС на първия астронавт Хазаа ал Мансури в историята на ОАЕ.

Скворцов и Пармитано излязоха на орбита на 20 юли 2019 г. от космодрома Байконур заедно с астронавта на НАСА Андрю Морган, който засега остава на МКС.

Програма за кацане
Според Роскосмос затварянето на проходите между космическия кораб “Союз МС-13” и модула за търсене на Международната космическа станция е планирано за 6 февруари около 06:00 по московско време. “Союз” трябва да откачи от МКС в 08:50 по московско време. След включване на двигателите Soyuz за спиране корабът ще излезе от орбита, след това отделенията за домакинство и отделение за инструменти ще се отделят от превозното средство за спускане.

След като корабът навлезе в атмосферата, което трябва да се случи в 11:49 по московско време, Союзът ще започне да спира, през този период комуникацията с него ще бъде затруднена за няколко минути. Кацането на спускащото се превозно средство ще се извършва с помощта на парашути и меки кацащи двигатели. Кацането е насрочено за 12:12 по московско време.  ндт