НА ЖИВО: Трибуналът на ООН обявява окончателно решение по делото срещу бившия босненски сръбски лидер

0
1085

Международният остатъчен механизъм ще се произнесе днес по обжалването на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война (1992-1995 г.), съобщи “Франс прес”.

Апелативната камара на базирания в Хага механизъм, който беше създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, ще произнесе окончателната присъда на Караджич.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки – за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини (Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ).

След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 хил. души. 38 хил. от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4.4-милионното население на страната се изселиха. Около 8 хил. босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г. Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 хил. души от всички етнически групи.

 

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна. Караджич бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител. /БТА