Откритият дрон край Тюленово е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти.

“Има боеприпас върху дрона, той ще бъде отделен и обезвреден на място при приемане на всички мерки за сигурност. Предварителната оценка е, че това е мина”, посочи той.

“Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България”, допълни министърът.

Не е ясно кога и как се е появил този дрон, не е ясно към този момент и как точно се е озовал във водата.

“Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект”, посочи още Тагарев.

/Тагарев умишлено пропуска, че и украинците използват дронове за бомбардиране и не е изключено това да е грешка и на украински военни. Няма нужда да ни манипулират, че единствено руски дрон може да попадне на български бряг. Вече имаше случаи на подобни грешки в Полша и Румъния. Не е нужно да се насажда омраза нито към Украйна, нито към Русия./

Кметът на Шабла за дрона с взривно устройство: Късмет е, че този боеприпас не е избухнал

“Става въпрос за мина, монтирана върху дрон, която следва да бъде утилизирана. В момента няма реална опасност този боеприпас да избухне. Опасността е била по-голямо, когато това нещо е било във водата”. Това каза пред БТВ кметът на Шабла Мариян Жечев за дрона с взривно устройство, открит край брега на с. Тюленово.

“Предвид лошото време и силното вълнение, късмет е, че този боеприпас не е избухнал”, уточни той. По думите на Жечев районът около дрона е отцепен снощи от 22:10 ч., за да няма поражения върху хора, ако нещо се случи с мината. Кметът на Шабла призова експерти от Министерството на отбраната и от МВР периодично да правят обходи в морето, за да установяват такива боеприпаси. Той напомни, че наскоро в Румъния – на 50-60 км от с. Тюленово, избухна невзривена мина.

Очаква се военни от флота да направят оглед на дрона и боеприпаса и да преценят как той да бъде обезвреден.

https://trud.bg/