В света на познанието има една наука, която едновременно  привлича и плаши много хората. Тя е  обвита в ореола на мистиката и легендите. Свързват я  с магии, амулети, карти Таро, заклинания, медитациите, астрология и какво ли още не! Хората говорят за нея, като за някаква тайна, нещо, от което трябва да се  стои далеч.  От една страна тази наука привлича като магнит много хора, защото в нея има нещо различно, нещо много дълбоко, стигащо до корена на всичко случващо се  около нас. От друга, плашеща  защото написаното в нея е  трудно смилаемо, излизащо извън рамките на консуматорското ни мислене.  Това е науката кабала!  Появила се от дълбока древност, разказваща за всичко случило се и всичко, което предстои да се случи, науката кабала ни разкрива истинската картина на нашето съществуване. Онова, което ни дава кабала, излиза извън рамките на рационалното ни мислене и това ни създава дискомфор, относно изградената ни представа за действителността. И  точно за това възникват въпроси. Например кои са тези хора, които наричат себе си кабалисти? Отличават ли се те от обикновените хора или не? Дали са тези Холивудски звезди, които като реклама за себе си казват, че се „занимават” с кабала, като Мадона, Бритни Спиърс, Виктория Бекъм и много други или тези хора, които поставят на ръката си червени конци, или някакви амулети?

Кабала съществува от хилядолетия, но защо чак сега в наши дни става достъпна за всеки, който желае да е изучава? Коя е била причината тя да бъде скрита? Каква е причината, сега да е достъпна до всеки? Кои са истинските кабалистични книги и как да ги различим  от всевъзможните измислени, мистични издания? Свързана ли е  кабала  с религията, мистиката или някакви ритуални действия?

Това са само част от въпросите, които възникват в повечето от хората, докоснали се до това огромно знание. Какво ли не се е влагало в името кабала –  магически ритуали, в които се посвещават само високообразовани, „истински вярващи”  мъже,  гадаенето на карти и кафе, жонглирането с цифри  и дихателни упражнения, даже и ритуални танци.

В тази статия ще се опитам, да разкрия част от истинската същност на кабала, за да могат желаещите, да намерят отговорите на бушуващите в тях въпроси за смисъла на съществуването си и за всичко произлизащо в света.

“Кабала” в превод от иврит означава получаване, т.е. придобиване на особено знание, което е достъпно за всеки човек.

В кабала няма нищо мистично.  Кабала е наука – физиката на всеобхватната действителност. Тя е мъдрост, разкриваща цялата реалност, която по принцип е скрита от нашите усещания. Кабала се е зародила в дълбока древност,   през така наречения Вавилонски период преди около четири хиляди години и до ден днешен дава на хората  огромно знание за всичко случващо се около нас.

Определението за кабала може да се намери в статията на изключителния  кабалист   Баал аСулам – ,,Същност на науката кабала”. Той пише така: „Кабала  не е нищо друго, освен пълната и достатъчна информация за реда на причинно-следствените слизания на Висшите сили, съгласно постоянните и абсолютни закони, свързани помежду си и насочени към достигане на една висша цел, определяна като разкриване на Твореца от творенията в този свят.”

Тук вероятно ще възникнат въпросите: Какво е това Творец? Какво е това творение и какво е това разкриване?…. Може би за някой, в тези три въпроса се крие мистичността не за друго, а защото отговорите им излизат извън рамките на нашето рационално мислене.

Това е наука за цялото мироздание, изучаването на която, позволява на човек да си отговори на въпроса за причината и целта на всичко съществуващо, мястото и целта на човека в тази реалност. Много хора може да реагират на това определение, защото не до там разбират  написаното. Например, какво се има в предвид  когато се говори за  Висшите сили и причинно-следствените им слизания? Това изглежда мистично, защото  Кабала дава друг, различен поглед на строежа на Мирозданието и нашето съществуване в него. Кабала изучава онзи невидим свят, който се явява корен на всичко съществуващо.

Кабала се е изучавала не само от кабалисти, но и от велики мислители – хуманисти, философи и учени.  В това число можем да отбележим такива ярки представители на западния интелектуален елит като: Парацелс, Джордано Бруно, Томазо Компанела, Готфрид Вилхелм Лейбниц, Исаак Нютон, Йохан Волфганг Гьоте и десетки други, намиращи в кабала истината за света.

В кабала няма нищо скрито. Всички  книги са достъпни до  широката публика. Въпросът е, да намериш правилната книга, а не измислени книги, в които се натрапва  нейната  мистичност.  Може би за това, около кабала е възникнала такава тайнствена аура, сякаш тя се занимава с някаква мистика, с тайнствени сили и с нейна помощ могат да се творят чудеса или да се предсказва бъдещето с картите Таро. На практика, всичко това не се отнася до кабала! Науката кабала  е скрита за нашите пет органа на осезание и това създава усещането  за „мистичност” и тайнственост, нищо друго „мистично” и тайнствено няма в кабала.

В кабала  се използват чертежи, графики, рисунки, гематрия (числово значение на думите). Но чертежи има и в традиционната физика. Кабала изучава душата и стадиите на нейното израстване и в това няма нищо мистично. Тя изучава физиката на висшата реалност! И тук вероятно ще възникнат въпроси: Какво е това  висша реалност? Къде се намира тя? Защо не я усещаме? Защо е скрита от мен?

Това може  да се  обясни  с настройката на радиоприемника, около който има много радиовълни, в различни диапазони. Ако настроя себе си така, че вътре в мен да създам вълна/антена, която да съответства на вълните, съществуващи отвън, то аз улавям тези външни вълни и започвам да ги усещам.

Науката кабала ни помага да създадем в себе си такъв сетивен орган/приемник/, че да започнем да усещаме силата, намираща се извън нас, да я възприемаме и изучаваме.

Кабала не е свързана с никакви ритуални практики, тъй като използва всички емпирични методи за изследване  на Природата в нас и извън нас.

Трудното възприемане на написаното е, че Кабала  описва висшата реалност с „езика на клоните”. Кабалистите са доказали, че няма обект, съществуващ в нашият материален свят, който да  няма свой „корен”  във висшата реалност.

Например, кабалистите искат да ни разкажат нещо, което се намира извън времето и пространството, извън нашата материална действителност. Как могат да направят това  и как ние да възприемем написаното? Нека си представим как ние обясняваме нещо на детето си? Ние използваме език, който то разбира. Ако питаме майка, която има  няколко месечно дете,  тя ще ни каже, че напълно го разбира и може да разговаря с него. Гледаме това дете – то маха с ръце и крака и нищо не разбира, издава някакви звуци, но майката разбира езика му. Така и кабалистите разговарят с нас – на езика на нашето ниво. Те не говорят с нас на езика на висшата реалност, която усещат,  а ни дават информацията в такъв вид, че да можем да я осъзнаем и почувстваме.

Речниковият запас е пригоден за  възприемане и изразяване  на нашия материален свят, но е невъзможно с думи,  да изрази и да се предадат духовните понятия, които не са свързани с категориите  време, място и движение.  Много е трудно да се подберат думи, които да обяснят преживяни  чувства на човек, който не ги е изпитал. За това кабалистите използват изразни средства, които  незапознатия с тях си мисли, че това е мистичен език.

Колкото и странно да звучи,        Кабала е най-общата и всеобхватна научна дисциплина, която се издига до единствения естествен източник на всичко, което съществува. Тя включва в себе си всички  науки, които хората са развили в своя еволюционен подем.

Това е наука за човека, желаещ да знае. Но не само да знае и изучава нашият физически свят, а да разбере и почувства тази висша реалност, извън петте си сетива! И ако човек успее да достигне до такова усещане,  то  лъжливата му представа  за  мистичност в  кабала ще се замени с истинската  реалност, в която съществуваме и която тази велика наука разкрива.

      Георги ГРАДИНАРОВ – Офис Добрич, тел. 0898731112