Кой не обича да чете и слуша прогнози? Кой не обича да му предсказват, че утре или през настоящата година нещата ще са  изпълнени с щастие, късмет, успех,  нова по-добра работа и какво ли още не.  Кой не живее с надежда, че в  утрешния ден ние и близките ни, нашите приятели и обкръжението, в което съществуваме, ще се чувстваме по-добре. По-голяма част от нас се надяваме и вярваме в това! Искаме доброто да ни съпътства и ние да се чувстваме щастливи, независимо че за всeки то може да има различни измерения. Да бъде свързно със здраве, пари, власт, образование, семейство, деца, внуци и т.н., и т.н.

Чували сме, обаче, и за не до там приятни прогнози – например, че светът отива към разруха, че вече сме твърде много на земята и трябва да се намали броят на населенето, за да можем „останалите” да оцелеем. Че предстоят катаклизми, нападения на НЛО, падане на метеорити върху нас и какво ли още не! Дори днешната ситуация всеки я възприема по различен начин.  За едни това е време за преосмисляне на настоящето и бъдещето ни, а  за други спускане към все по-дълбоката бездна на безизходицата. Едни сме оптимисти, а други песимисти.  Някои обичаме да си представяме бъдещето, като в света на ужасите, а други  – с Happy end или като Алиса  в Страната на чудесата!

Учените казват, че където се намират  мислите ни и ние сме там! Каквито са  чувствата ни, такива сме и ние! Каквото е отношението ни към другите, такова е и тяхното отношение към нас.

Замисляли ли сме се дали пък наистина нашите мисли, чувства и  отношенията помежду ни не строят реалността, в която съществуваме и да са в основата на случващото се…? Как мислите, възможно ли е това?

До вчера имахме планове да обикаляме света, да летим, да плуваме, да изкачваме върхове. Мислехме си за светло бъдеще и добър живот. Дори в космоса си мислехме да се преселваме. Днес обаче нещата коренно се промениха! Вече мислим единствено за това, как да се отървем от това чудо, наречено коронавирус. Какви мерки да вземем, какви ваксини да използваме, така че утре отново да мечтаем и реализираме мечтите си. В началото на годината   вероято всеки си е пожелал да бъде здрав, да бъдат здрави близките и приятелите  му. Сигурно всеки по своему се е помолил да излезем от този свят на маски, ограничения и дезинфектанти. Свободно да се разхождаме и пътуваме, да посещаваме МОЛ-ове, ресторанти, барове и дискотеки.         Разбира се, че в началото на пандемията всички бяхме скептични към случващото се. Какво толкова – вирус, като всеки един вирус,  ще отмине бързо и животът ще си продължи. Не за първи път ни се случва!

Оказа се обаче, че коронавирусът е много по-различен, приличащ на  „айсберга”, с който се е сблъскал „Титаник“, но на друго ниво, върху цялото човечество. Вирусът е отгоре, на видно място, с всичките поражения, които нанася, а коренът на появяването му е  скрит от очите ни. А може би не е толкова скрит, но ние не искаме да го видим, не искаме да влезем в проблема на зараждането му.  Търсим конспиративното, външното, видимото, а причината остава  извън полезрението ни. Не е важно дали е създаден изкуствено, или се е появил по естествен начин. Важното е да осъзнаем взаимовръзката помежду ни и че никой не може да избяга и да се скрие в „гората” или на „самотен остров”.   Така е и с  всички природните закони,  не осъзнаем ли истинския им смисъл, не можем да реагираме и достигнем до дълбочината и  причината за случващото се.

През Новата година очакваме изцеление, край на пандемията, край на маските и ограниченията. Сякаш цялата уловка е в „бодливата“ част на вируса.  Трябва, обаче, наистина  да си припомним, дали преди вируса нещата  вървяха добре и след него някак си всичко отново ще си дойдат на мястото.

Имахме почти година за размисъл и осъзнаване причината на случващото се. Но дали разбрахме, че коронавирусът само маркира основния ни проблем… и той е тоталното разединение и конфликти на всички нива.

За съжаление, през 2021 г. вирусът може да изчезне временно, но дълбоката причина за случващото се ще  остане.  За това на всеки наш отговор Природата ще ни задава друг въпрос. По-скоро – същия въпрос, но в по-голяма дълбочина. На всеки наш антивирус ще има друг вирус, с друга щампа. Не е важно какъв ще бъде той. Важното  е, че ще продължим да се хлъзгаме надолу без да осъзнаваме причината.

Разбира се, че тук не става въпрос за лоша прогноза, а за реалност, която можем да избегнем.

Пред нас ще продължат да се случват  финансови, икономически, екологични и секторни кризи, но животът ще си продължи. Тези кризи ще прииждат и ще си отиват  на вълни, докато не разберем, че всички са част от една обща система и за тях  не съществуват отделни решения. А решението e просто – единство! Такова единство, в което никой няма да бъде забравен и притиснат, в което всеки ще обича и ще бъде  обичан, в което всеки ще има място и работа…! Красиво нали!  Прилича на хубава приказка с добър край.

Ваксините са чудесни. Но основното лечение  трябва да бъде не на биологично, а на човешко ниво. И всеки такъв опит за  лечение ще се окаже не  повече от приемане на  болкоуспокояващи. Според науката Кабала изходът от кризата зависи от нас – от всеки един и от всички.  Не от  световни политически лидери, а от мъдростта на цялото човечество.    И  това е добре. Това е много по-добре, отколкото да зависим   от някакви  си фармацевтични и други компании.

А как можем да си представим 2021 година? Както се казва, всеки търси своето място под слънцето и никой не иска да е болен и да страда. Въпреки случващото се, човек иска да живее нормален живот, а не да е затворен в локдауни и други ограничения.

Ако човек отвори интернет, ще прочете всякакви прогнози, като се започне от астрологически, политически, икономически и какви ли още не. Малко от тези прогнози обаче се свързват с истинската природа на човека. Малко осъзнават, че човек е подвластен на Природата, а не обратното и всичко, което се случва, има определен смисъл. Приличаме на деца, на които родителите  са ни дръпнали ушите или са ни се скарали, за това че сме направили беля, но ние не осъзнаваме, че болката, която чувстваме е за добро. И все пак, какво да очакваме?

Проф. Лайтман – ръководител на Международната академия по Кабала, дава следната прогноза: ”Аз мисля, че това ще бъде първата година на отрезвяване от всякакви мъгли, в които сме се обвили и най-накрая ще започнем да разбираме, че и ваксината няма да ни помогне, и никакви трикове – да седим в изолация или още нещо. Ще ни помогне вероятно, само ако се променим и разберем, че всъщност, този вирус е по-умен от нас.

Той е призван да ни издигне на следващото ниво на отношение към Природата, за да започнем да мислим, как можем наистина да преминем през правилната ваксинация. Тоест, просто трябва да живеем правилно. Това зависи само от нашето отношение един към друг.

Ако достигнем състояние, в което хората ще се отнасят един към друг с добри чувства, ще намерят от къде да ги вземат, как правилно да ги използват, то това ще бъде нашата най-голяма победа над тази зла природа на егоизма, който е в нас. Тогава ще получим правилната ваксинация.”

Дали обаче тази стъпка ще можем да я направи през 2021?  Имаме алтернатива, но според науката Кабала, изходът е само в правилното сближаване  един с друг. Трябва да намерим формулата, която  ще намали разстоянието между нас и ще ни освободим от егоистичния вирус, който ни отблъсква и разделя. Ако приемем, че пандемията ни отрезвява и ни разкрива състоянието, в което се намираме,  то чрез вируса трябва да построим бъдещите ни отношения. Не политически, не икономически или някакви там  партийни отношения, а чисто човешки – без омраза и ненавист. И ако това започне да се усеща през 2021 г., то  ще е най-краткия път към получаването на имунитет не само към този вирус.

Но, за да случи това,  ще се наложи да се променим. Да променим отношението си един към друг – без критика, осъждане и противоборство. В противен случай, каквито и положителни прогнози да правим, реалността ще е различна.

Георги ГРАДИНАРОВ – преподавател към Международната академия по Кабала

Офис Добрич, тел. 0898731112