“Сърцето на майката се намира в централната точка на цялото мироздание – и в материалното, и в духовното. Защото именно от тази точка се случва и духовното, и материалното раждане. Няма нищо по-силно от майчиното сърце –  то е най-чувствителната, най-важната точка в цялата реалност. Жената има огромна сила, която ражда, развива и организира”. Това не е написано единствено и само като възхвала на  жените във връзка с празникa на жената, това е  кабалистично отношение, свързано с  важността на жената в цялото Мироздание.  Предполага се, че всички знаем историята на празника 8-ми март, кои са причините за възникването му, от кога и как се празнува. Всъщност, по-важното е, че това не е само дата, а вложена  сила и воля, с която е изстрадан и   извоюван този празник. Борбата е била  за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Защо? Защото в основата на съществуването ни е  силата и любовта между мъжа и жената.  За съжаление, и днес има много мъже, които  си мислят, че силата на човека се крие  във физическата мощ на бицепсите,  в   мускулите, а жената е някакъв придатък към нас мъжете, помощно средство,  слабият пол, която можем да малтретираме, поробваме и обиждаме. Да, съществуват  все още места по света, където отношението към жената  е сведено до унижение, робско и физическo подчинение, но това постепенно  отминава.  От гледна точка на цялото мироздание се оказва, че жената не е „реброто „Адамово” на мъжа, негова прислужница или робиня,  а  нещо много повече.  Днес не можем да си представим политиката, науката, културата, изкуството и какво ли още не без присъствието на жените. Това са нашите  майки, баби, сестри, съпруги, дъщери и внучки – ЖЕНИ! Това е половината свят! Наричаме я  женската  част от Мирозданието, която сътворявa, възпитава и обича и заедно с мъжете оформя цялата реалност. Не напразно в днешно време и особено на този празник отделяме толкова внимание към  жените, майките и съпругите. Може би става дума за някаква вътрешна гузна съвест – за това, че в миналото сме пренебрегвали нашите половинки или за това, че днес  изпитваме преклонение и любов, а с нашата мъжка гордост трудно изразяваме чувствата си. А може би и за това, че осъзнаваме  колко сме взаимосвързани и близки, независимо, че говорим за две противоположни свойства – женско и мъжко начало. Плюс и минус! Можем да ги наречем и с други имена, например „ин” и „ян” или „Анимус” и „Анима”. Но какво значение имат думите тук?!

Ако обаче си зададем въпроса, защо на Природата й е било необходимо да сътвори такова сложно съчетание на чувства и емоции, като мъжкото и женско начало, то вероятно отговорите ще бъдат доста интересни.   Възможно е по-голяма част от нас,  без да се замислят, да отговорят, че това е, за да се продължи съществуването на човечеството. Разбира се, какво по-логично обяснение може има от това и кой може да го оспори?! Но с времето постепенно започваме да разкриваме цялата реалност. Дълбокия замисъл на съществуването ни. Разбираме, че има  нещо много по-особено, много по-възвишено, дори по-реално от това единствено и само „да се плоди родът човешки”?

Според науката Кабала, основното за мъжа и жената в нашия свят е да достигнем до своя духовен корен и там да останем  във връзка помежду  си, съгласно висшите закони на Прородата. Това е смисълът и основната ни цел в нашия свят.  Казано е в Кабала:”Мъжът и жената, и божественото присътствие между тях”. Има се предвид висшата сила, висшата реалност, която свързва тези два противоположни елемента. Мъжът и жената се явяват единно цяло, съставено от две   противоположни части съединени с чувството на любoв и взаимодопълване.

Разликата между мъжа и жената е абсолютна!  Не само на физическо ниво.  В нашия свят рядко си задаваме въпроса колко  сме противоположни  и различни. Няма нищо по-противостоящо и опозиционно, както мъжът и жената  в техния духовен корен. Това са два различни свята, две противоположни вселени и това  няма нищо общо с  мненията на феминистите и феминистките. Това е сътворила Природата и ние сме длъжни да го осъзнаем. Тук няма никакви  теории или предположения. Не става  въпрос  и за психология или пък за философии,  за  достойни,  или недостойни идеи и възгледи, а за реалност, в която тези две части на човечеството трябва да са обединени в едно единно цяло. Няма нищо в жената, което да не се допълва от мъжа и обратното. За това те    могат да съществуват само  и единствено във взаимно допълване.

От гледна точка на Природата, науката Кабала, обяснява как е създадено творението, как се е развивало, как се е разделило на две противоположни части, въпреки, че  произхождат от един корен. Отначало  се отделят една от друга, а след това отново се събират и допълват  в една обща духовна конструкция, вече осъзнали смисъла на съществуването си.  Това са мъжката и женската част. 

        Може би ще попитате, а  кой е по-добър и кой е по-важен, от гледна точка на Мирозданието, от гледна точка на висшата реалност – мъжът или жената?

Отговорът е един – ако човек  достигне до своя корен, до своето предназначение – това е добро.

Въпросът не е само в  “разликата между половете”. Това е безкрайна празнина, която произтича от самата природа на творението. Именно в различието се крие желанието за връзка. По тази причина  не е необходимо да бъдем еднакви, напротив, трябва да останем различни и да се научим как да се допълваме.

Следвайки философската фраза на Хераклит „всичко тече, всичко се променя” и разсъждавайки, че ако преди 100 и повече  години жените са осъзнали   силата на единството, произтичаща от липсата на равноправие, то днес нещата са евоюлирали и нивото на осъзнаване е много по-високо. Защо? Защото живеем в друго поколение  и  жените трябва да разберат, че в ръцете си държат огромна сила. Те са тези, които могат да променят света. Как? Като   изпълнят своята   мисия и в обществото, и  в семейството си.

Според науката Кабала,  жените трябва да започнат да мислят  за света като за  едно цяло и тогава, осъзнавайки собствената си отговорност,   ще докоснат тази централна точка на  мироздание, откъдето е започнало раждането на цялото човечество, раждането на  общата душа. Само за сметка на жените светът ще стигне до поправяне. Това не са лозунги или пропаганда, а реалност, пред която е изправено човечеството.

Според кабалистичните източници, днес се намираме в така нареченото „последно поколение”. И точно сега жените трябва да разберат и осъзнаят своята сила, че ако не се обединят, светът ще пропадне – това трябва да бъде вътрешното усещане на жената. А жената-майка, жената-съпруга чувства това с цялата си същност  и мъжете в нищо не могат да й помогнат. Жената е длъжна да изпълнява своята женска роля, да ражда, да се грижи  за дома, да се грижи за децата, но да се грижи и за бъдещето на всички.

Жената трябва да разбере, че ако не работи за обединение на човечеството и не  се погрижи за света, то със света е свършено. Без да се драматизира или героизира ролята на жената, но истината е такава.

Разбира се, че всички тези мисли и разсъждения произлизат  от  предстоящия празник на жената, който с годините се е превърнал в световен. Не само защото е обявен от ООН за такъв, а защото е станал  традиция в отношението към женската част на Мирозданието. Добре би било ние мъжете да  оценим силата и любовта, с която ни дарява тази женска половинка на човечеството. Добре би било – въпреки растящия ни егоизъм, заедно да изграждаме това общество на любов и отдаване.   Добре би било от нашата взаимна любов да се ражда поколение, осъзнало смисъла на съществуването ни. Тогава,  такива празници ще се превърнат – от един ден в  годината,  в безкраен празник на разбирателство и взаимна любов.

Георги ГРАДИНАРОВ – преподавател към Международната академия по Кабала

Офис Добрич, тел. 0898731112