• НАСА работи върху система за предупреждение, която да ни уведомява, преди да връхлети слънчева буря
  • Космическата агенция работи върху това, за да разработи система за ранно предупреждение, която може да даде на Земята 30-минутно известие, преди да удари буря, съобщи the.sun.com

Наречен Dagger, AI може да ни помогне да предвидим кога ще се образува слънчева буря, като разгледаме данните, предоставени от сателитите.

Много сателити постоянно наблюдават нашето слънце, включително ACE, Wind, IMP-8 и Geotail.

Слънчева буря е термин, използван от астрономите, за да опише изригвания на електромагнитно излъчване, които се случват в слънчевата атмосфера под формата на слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса (CME).
Феноменът възниква, когато ускорени заредени частици (главно електрони) се сблъскат с плазмената среда.

CME са вид слънчево изригване и могат да причинят геомагнитна буря, когато влязат в контакт с магнитното поле на Земята.

Геомагнитните бури се определят като „смущение на магнитосферата на Земята, което възниква, когато има много ефективен обмен на енергия от слънчевия вятър в космическата среда около Земята“, според NOAA .

Въпреки че тези слънчеви изригвания не могат да достигнат достатъчно далече, за да наранят хората тук на Земята, те могат да причинят големи прекъсвания на тока и други смущения, свързани с електричеството.

Понякога те дори причиняват аврорални прояви, известни също като Северно сияние.

Такъв беше случаят по време на събитието Карингтън от 1859 г. – една от най-мощните слънчеви бури в записаната история.

То се случи на 1-2 септември 1859 г. и беше толкова интензивно, че създаде силни аврорални прояви по целия свят.

Събитието Карингтън също предизвика искрене и пожар в няколко телеграфни системи.

За да предотвратят това да се случи отново, НАСА и други космически агенции наблюдават слънцето от години.

С помощта на DAGGER изглежда учените може най-накрая да успеят да направят някои крачки в прогнозирането (и може би един ден предотвратяването) на слънчевите бури да засегнат нашите електрически мрежи.