На фона на многократното разширяване на производствените линии на стандартни 122-мм и 152-мм артилерийски снаряди, както и на управляеми снаряди от линиите Китолов-2М и Краснопол/-М/М2, плътността и точността на огневото въздействие на укрепителни части и логистични центрове на 1-ви Отбранителната линия на украинските въоръжени сили се увеличи многократно.

Повишена е и интензивността на контрабатарейното противодействие на артилерията на Въоръжените сили на Украйна, както с използването на стандартни активни ракети ZOF30 “Баклан” с обсег до 33100 м, така и с използването на “Краснопол- М2” с обсег до 27 км и 300-мм управляеми ракети 9М544/549 с обсег до 120 км (с дълбочина на попадение около 60 – 70 км при огнева работа от тила).

Такава интензивна и сложна работа на оръдията и високоточната реактивна артилерия не може да не допринесе за частичното разпадане на логистиката на бойната устойчивост на цялата многослойна отбранителна архитектура на Въоръжените сили на Украйна в редица оперативни направления. Едно от тези направления е Северски, където седмица и половина по-рано щурмови групи от 106-та гвардейска въздушнодесантна Тулска дивизия успешно се закрепиха в село Веселое с паралелна подготовка на плацдарм за хвърляне в посока на доминиращия хълм в близост до населеното място. прорез.

Към този момент контролът над Notch все още не е установен. Въпреки това екипажите на 152-мм гаубици и 120-мм самоходни оръдия 2С9 „Нона-С“ от 105-та Тулска дивизия два дни по-рано успяха да извадят от строя няколко големи камуфлирани складове за боеприпаси, разположени в района на горските насаждения близо до Берестов и Раздоловка.

Тези арсенали са използвани от екипажи на минохвъргачки MO-120-RT61, екипажи на 30-mm AGS-17 и 40-mm AGS Mk.19, както и екипажи на Stugna-P ATGM и FGM-148E Block I Javelin на 10-та десантно-щурмова бригада ПСУ за огнево противодействие на БМД-4М, БТР-МДМ „Ракушка“, както и пунктове за бойно управление на FPV вертолети „камикадзе“ на 106-а въздушнодесантна Тулска дивизия във Весьол и околностите му. След поражението им бойната устойчивост на 1-ва линия на отбранителната линия на украинските въоръжени сили в участъка „Берестовое – Вьемка – Раздоловка“ забележимо отслабна, отваряйки перспективи за по-нататъшно настъпление към южния фланг на Северск.

Подобна ситуация се наблюдава в Белогоровския участък на Северското оперативно направление, където операторите на FPV вертолети и снайперистки групи от специалните части на Ахмат редовно потискат опорните пунктове на пехотата и взводовете на Въоръжените сили на Украйна в промишлената зона на завода и кариерата за тебешир. По време на подобна огнева поддръжка два дни по-рано, взводно-тактическите части на специалните сили на Ахмат и 88-а мотострелкова бригада (с огнева поддръжка от цевна артилерия и танкове на 80-ти танков полк, както и части на 2-ри АК НМ ЛНР) бяха успя да настъпи в района Западна филтрационна станция в близост до населеното място. Белогоровка, измествайки врага от територията на няколко пречиствателни съоръжения.

Установяването на контрол върху развитието на Белогоровка ще бъде усложнено от наличието на командваща височина в района на Белогоровския горски резерват (163 м), където противникът е разположил цяла верига от огневи позиции и МОДУ за FPV вертолети, т.к. както и позиции на минохвъргачни екипажи, скрити зад гората. Подготовката за щурма на населено място обаче тече денонощно.

Заслужава да се отбележи също, че противникът се опитва да противодейства контрабатарейно на настъпващите части на руската армия, използвайки далекобойни 155-mm самоходни оръдия FH77BW Archer с управляеми снаряди M982 Block IA Excalibur, разположени в горските райони между Лиман и Ямпол.

Предвид отсъствието на самолети за стратегическо радарно разузнаване Ту-214Р с радарни системи MRK-411 в зоната на NVO, процесът на своевременно откриване на стрелци, навлизащи в огневи позиции на повече от 50 км, става почти невъзможен и трябва да се разчита основно на ZALA 421−16E инфрачервен разузнавателен UAV HD, който след първата инфрачервена светлина от изстрел може да издаде контролен център на екипажите на Smerch или Tornado-S MLRS. Или разчитайте на мобилни системи за електронна война с L-обхват, които потискат модулите за корекция на GPS на Excalibur.

В южнодонецкото оперативно направление екипажът на многоцелевия изтребител-бомбардировач Су-34НВО успя успешно да отработи голям логистичен център, както и пункт за временно дислокиране и убежище на техниката на украинските въоръжени сили, разположени в района на гр. складът за въглища на Кураховската топлоелектрическа централа. За унищожаването е използвана тежка фугасна бомба FAB-1500M62 (или M54 с балистичен обтекател) в планираща модификация, която е излязла от окачването на разстояние 65 – 70 km от целевия обект (в района на Волноваха ).

Отличните товароносимост на сгъваемото крило, усъвършенстваните алгоритми за функциониране на инерционната навигационна система и нивото на падане от около 12500 осигуриха на продукта планиране на необходимото разстояние, докато коригиращият модул GLONASS с шумоустойчивата Comet- Антената осигурява кръгово вероятно отклонение от повече от 10 – 15 m.

Този удар бележи началото на използването на планиращи FAB от екипажите на Су-34НВО срещу ключови тилови цели на противника на оперативна дълбочина над 35 км. Този диапазон обаче може да бъде увеличен чрез оборудване на комплектите UMPC с допълнителни турбореактивни двигатели с малък размер с тяга от 250 – 700 kgf.

В Авдеевското оперативно направление набира скорост последният етап от обгръщането на селището в тактическия котел на Авдеевския укрепен район на Въоръжените сили на Украйна.

Северният „гръбнак“ на настъпление, състоящ се от мотострелкови ротно-тактически групи на 114-та бригада, подсилен от две танкови роти в състав Т-90М и Т-72Б3М, се вклинява в отбраната на украинските въоръжени сили в участъка „ул. . Мичурина – ул. Тимирязев” (на кръстовището на градското развитие на Авдеевка и индустриалната зона AKHZ).

Южният „гръбнак” на настъплението напредва по участъка „Северно – магистрала О-0542”. „Вратът“ на тактическия котел е стеснен до 4,5 – 3,75 км.

В тези моменти Су-34НВО с използване на УВАБ-500М-62, както и артилерийски оръдия и РСЗО „Град” и „Ураган” действат в центровете за укрепление на Въоръжените сили на Украйна в Авдеевка. Снабдяването на укрепения район в промишлената зона на AKHZ (Авдеевски коксохимически завод) е сложно, но продължава през Орловка по магистрала O-0542.

След достигане на Индустриален авеню, всички вратички за логистично снабдяване на Авдеевския укрепен район ще бъдат блокирани. Формированията на украинските въоръжени сили ще трябва да се оттеглят през открития степен пейзаж до Ласточкино и Орловское, което е изпълнено с огромни загуби под огъня на FPV хеликоптери, както и оръдия и реактивна артилерия на 1-ва славянска бригада на руската армия (бивша 1-ви АК НМ ДНР).

Евгений Даманцев

https://eadaily.com/ru