АУКА

Този малък горски дух има доста безвреден външен вид, който обаче е много измамен. Всъщност митологичното създание има навика да си прави номера с непредпазливи берачи на гъби, ловци и уморени, изгубени пътници, отговаряйки на виковете „Ау!“ и примамване на нещастни хора по-нататък в пустинята. От Ауки няма спасение нито денем, нито нощем – той никога не спи и лесно може да се превърне в животно, птица, дърво или камък. Фенът на практичните шеги е неагресивен и добродушен, но след среща с него е почти невъзможно човек да се измъкне от гъсталака на вятъра и блатисти диви места

ДРЕКАВАЦ

Злото вампироподобно същество идва от митологията на южните славяни и е физическо въплъщение на душата на мъртво дете, което не може да почива. В превод от сърбо-хърватски език Дрекавац означава „крещящ” или „ревучащ”. Не е случайно, че отличителна черта на чудовището е способността да издава сърцераздирателни писъци. Живее в края на гората, близо до гробища или близо до села. Най-често Дрекавац преследва роднини, които смята за отговорни за смъртта му. В същото време чудовището не представлява особена опасност – лесно се плаши от лая на кучета.

СИРИН

Митичният персонаж с женско лице и тяло на птица има невероятно очарователен глас. Неговото пеене може да плени слушателя и да пренесе мислите му далеч отвъд пределите на съзнанието. Под въздействието на тези мелодии хората губят паметта и волята си, стават неработоспособни, полудяват и умират. Не е трудно да се досетим, че в славянската митология Сирин е своеобразна адаптация на гръцките сирени, които имат същия разрушителен дар. Легендите разказват, че на река Ефрат или в зелените гъсталаци на градините на Китеж-град можете да срещнете зловеща полуптица, получена.

БОГИНИ

В легендите на западните славяни има препратки към мистериозните Богинки. Те живеят близо до водни басейни и са слаби, бледи, грозни стари жени с разпуснати коси. Богините нападат бременни и родилки, изпращат им проклятия, разменят бебета и давят деца. Те идват от „нечистите“ мъртви: самоубийци, момичета, починали преди брака, вещици и стари моми. Можете да ги срещнете след залез слънце в крайбрежните гъсталаци, а през зимата опасните създания се крият под водата.

КОТКА БАЮН

Известният герой има набор от двусмислени качества. От една страна, той има навика да яде изгубени пътници, от друга страна, той е способен да лекува много болести, но за това животното ще трябва да бъде опитомено. Това никак не е лесно да се направи, защото гласът на Баюн приспива слушателя, след което котката-канибал се справя с жертвата с железните си нокти. Според приказките четириног демон седи на висок железен стълб в средата на мъртва гора и можете да го вземете с помощта на стоманени щипки.

 

ИГОША

Това е един от най-тъмните герои в източнославянската митология, който представлява особена опасност за бременните жени. Смята се, че Игоша може да причини фатални заболявания при тях. Изрод без ръце и крака представлява духа на мъртво, нежелано дете и зловеща история е свързана с името му. Според легендата едно момиче се отървава от бременността с помощта на народни методи, след което през нощта започва да чува почукване на прозореца и повтарящ се въпрос: „Как се казвам? как се казвам Един ден нещастната жена не издържа и извика: „Егорушка!“ Оттогава всичко спря. Както се разказва, момичето познало пола на детето и Игоша я оставил сама. В противен случай тя ще трябва да слуша писъците и виковете на духа в продължение на сто години.

 

СМЪРТ НА КРАВАТА

Селяните вярвали, че това зло създание носи смърт на добитъка. Представяха го като грозна старица с гребло вместо ръце. В същото време се смяташе, че тя не може да влезе сама в селото – само посетители и случайни минувачи могат да я доведат със себе си. За да се спасят от беда, хората извършвали специални ритуали и разоравали селата през есента. Ако по време на ритуала селяните срещнаха някое животно, то се бъркаше с преобразуваната кравешка смърт и веднага се убиваше.