НАЙ-СКЪПОТО ВИНО В СВЕТА Е УНГАРСКО

0
1069

 

Не може да се отрече, че доброто вино върви с висока цена, но 40 000 долара изглеждат доста. Въпреки това, унгарските винопроизводители Royal Tokaji казват, че тяхното ограничено издание декантерEssencia 2008 си струва всеки цент.Съществуват само 20 от уникалните 1,5-литрови магнум бутилки, проектирани от унгарския художник Джеймс Каркас, 18 от които са пуснати миналата година, разказва CNN.
Всяка от бутилките, тип гарафа, които се предлагат в лакирана черна кутия, е специално издувана на ръка, което означава, че няма две напълно идентични.Около 11 вече са продадени, така че изглежда Royal Tokaji ще продаде останалите седем преди датата на изтичане на годността на виното – 2300 г.
Но какво прави тази конкретна реколта толкова ценна?

Essencia се прави в унгарския винен регион Токай.Сладките вина, произведени тук, зависят от плесен ботритисцинерея, известна като “благородно гниене”, която изсушава гроздето на лозата, като превръща гроздовете в нещо, което прилича на кафяви стафиди.
За Essencia се използва само най-доброто грозде от асу (от думата на староунгарски – изсушен), което се приготвя изцяло от сока на плодовете на асу (другите вина, произведени в региона, имат добавено базово вино, за да се разреши сладостта им).

Essencia сама по себе си е чудо на природата.Направата е много трудоемка и изисква много години внимателна работа в мазето.Виното достига само до няколко градуса алкохол, но има много естествена сладост. Толкова е богато, че обикновено се сервира на лъжица, вместо на чаша.Essencia може да се произвежда само след години с повече или по-малко перфектни метеорологични условия за ботритис. И 2008 г. е особено впечатляваща година.Необходимо е около килограм “невероятно узряло” грозде от асу, за да се получи само една чаена лъжичка, докато около 20 килограма грозде, превърнало плодовете в асу, се изискват за 37,5 сентилитра бутилка вино, което обикновено съдържа около 3% алкохол.
Тази Essencia (2008) е бутилирана след осемгодишно съзряване. Това е леко необичайна Essencia, тъй като има по-голям обем алкохол – около 4%.Това води до подчертан и изключително интензивен вкус, с нотки на мед, кайсия и чай, което е почти непоносимо сладко. Течността е толкова гъста и сиропирана, че често се сервира от лъжица.

Royal Tokaji е трябвало да получи специално разрешение от унгарското правителство за бутилиране на Essencia в 1,5 литрови контейнери – настоящите закони позволяват само максимален капацитет от 0,5 литра.Необичайният дизайн на бутилките явно е бил вдъхновен от виното, „бавно капещо от индивидуално набраните плодове асу”.

Папа Пий X го е държал в спалнята си и оцелял много по-дълго от очакванията на мнозина, защото пиел Essencia.Може би най-известната препратка е в „Дракула“ на БрамСтокър, в който на героя Джонатан Харкър му сервират бутилка токайско вино през първата му нощ в замъка на граф Дракула.Луксозният лондонски универсален магазин Fortnum&Mason наскоро закупи една от бутилките, докато колекционер от Пекин е бил първият индивидуален купувач.Първата продадена бутилка е била отворена на парти за китайска Нова година.

“Essencia 2008” се предлага на лъжици в различни ресторанти и хотели в Съединените щати и Италия.