• В Белгия е засечен първи случай на заразен с щама

Белгийските здравни власти потвърдиха в петък, че са идентифицирали първия случай на новия вариант на Covid-19 в страната и в Европа.

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбруке заяви, че въпросното лице, което не е ваксинирано, е дало положителна проба на 22 ноември след завръщането си от чужбина и призова обществеността “да не се паникьосва”.

Според белгийски вирусолог заразеният е пристигнал на 11 ноември от Египет, а първите симптоми са се проявили 11 дни по-късно.

Белгия все още не е обявила спиране на пътуванията от Южна Африка във връзка с варианта, за разлика от редица други европейски държави.

Премиерът Александер де Кро каза, че правителството въвежда допълнителни мерки като 10-дневна карантина за белгийски жители, които се връщат от региона, както и забрана за влизане за чужденци, идващи от Южна Африка, въпреки че той не уточни кои африкански държави ще бъдат засегнати, съобщава БНР.

Белгийските власти обявиха в петък нов кръг от мерки срещу Covid-19, тъй като броят на заразените продължава да нараства, като среднодневният брой през последните седем дни достигна 16 761.

Премиерът Александер де Кро заяви, че заетостта в интензивните болнични отделения се е удвоила за една седмица и предупреди за повишен натиск върху здравната система като цяло.

Нощните клубове ще бъдат затворени, а баровете и ресторантите могат да останат отворени до 23.00 часа. Забранени са събиранията в затворени пространства, с изключение на сватби и погребения.

Правителството обяви, че ще започне въвеждането на бустерна ваксинация в събота, като се започне с населението на възраст над 65 години и здравния персонал и се надява “да ваксинира максималния брой хора до Коледа”. Новите мерки влизат в сила в събота, а възможните мерки по отношение на училищата са отложени за понеделник.  https://blitz.bg/