НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ РЕКОРДИ НА “ГИНЕС” ЗА 2018 Г.

0
1605

Книгата на световните рекорди “Гинес” има нови попълнения със супергерои с необичайни, дори странни постижения.

Една от тях е жената с най-дълъг маникюр на двете ръце – 60-годишната американка Аяна Уилямс от Хюстън, щата Тексас. Тя започнала да си пуска нокти преди близо 23 години и днес дължината им достига общо 576,4 см.

Твърди, че не се затруднява особено във всекидневните дейности – освен да си вдига панталоните. Самата тя впрочем е маникюристка по професия.

Притежателката на най-дългите крака е манекенка. Екатерина Лисина от Русия е на 29 и големият ръст е семейна черта – брат й и баща им са високи близо 2 м, а майка й – 185 см. Трудно си намира не само панталони, но и дамски обувки, защото носи номер 47.

Да си с най-дългите крака в света обаче си има и предимства – например да ходи пеш по-бързо от останалите хора. Тренирала е и баскетбол, дори има бронзов олимпийски медал от Пекин 2008 като национална състезателка. Преди година обаче се отказала от спорта, за да тръгне по модния подиум.

Освен с най-дългите крака (съответно 132,8 и 132,2 см левия и десния), тя е вписана в “Гинес” и като най-високия професионален модел, с ръст 205,16 см.

Достоен за възхищение е и най-възрастният културист в света. Американецът Джим Арингтън от Венис, щата Калифорния, е на 84 години и е ходеща реклама на заниманията с бодибилдинг – негова страст от седем десетилетия насам.

Иначе се е занимавал с покупко-продажби, но вече е пенсионер. През цялата си кариера като културист е участвал в 62 състезания, от които е печелил 16. На младини му се подигравали, че е кльощав, но физиката му днес буди възторг у почитателите на мускулести тела.

Поддържа се във форма с по един час във фитнеса два пъти седмично, а диетата му включва много протеини, с малко въглехидрати и мазнини.

Котката с най-дългата опашка – цели 44,66 см, Сигнъс е сребрист мъжки екземпляр от породата Мейн кун и живее във Фърндейл, щата Мичиган, със стопаните си Лорън и Уил Пауърс.

Другият им котарак, 2-годишният Арктур Алдебаран от породата Савана, също е рекордьор и държи титлата за най-високата домашна котка, 48,4 см (при тегло близо 14 кг).

За да се чувства комфортно в тяхното домакинство, му е осигурено и закрито пространство навън, а котешката вратичка е със среден кучешки размер.

Ю Дзиенся, 49-годишна китайка от Чансу, провинция Дзянсъ, държи рекорда за най-дълга мигла, която расте върху горния клепач на лявото й око и достига впечатляващите 12,40 см дължина.

По време на 18-месечно оттегляне сред природата, което предприела през 2013 г., жената за първи път забелязала, че миглите й растат – и отдава това на чистия въздух и положителното въздействие на околната среда.

Американката Джаки Майли (68 г.) от Рапид сити, щата Южна Дакота, продължава да държи рекорда за най-голяма колекция плюшени мечета. Тя започнала да ги събира едва през 2000 г. и оттогава насам към нейната “Баба Джаки” са се присъединили още 8025 екземпляра от САЩ и 29 други държави.

Всички те са изложени в т.нар. “град на мечките” / Teddy Bear Town, а Джаки е сантиментално привързана най-вече към мечето от началното си училище.

Съвсем скорошен пък е рекордът за най-високия пясъчен замък. Той беше завършен в началото на септември в германския град Дуисбург с височина 16,68 м, със 184 см над предишния рекордьор. За “построяването му” са били нужни по-малко от месец, 3500 тона пясък и работата на 19 скулптори от цял свят.