Най-запомнящите се събития на 2019 година в снимки

0
1242

2019 година беше изпълнена не само с интересни и важни, а дори исторически събития, както за света, така и за България. Dir.bg събра за вас най-запомнящите се от тях в снимки.

Тази година двамата български държавни лидери – премиер и президент, влязоха в световния обмен с участия и срещи във форуми на високо равнище.

На 25 ноември Бойко Борисов стана първият български министър-председател, приеман два пъти в Белия дом от американски президент. След като през 2012 г. той гостува на Барак Обама, сега беше посрещнат от Доналд Тръмп. Разговорът завърши със споразумение за стратегическо партньорство, в което беше записано, че двете държави ще изработят пътна карта за противодействие на морските и хибридните заплахи в черноморския регион. Премиерът успокои, че няма да позволи база на НАТО в Черно море, а че се обсъжда само създаване на координационен център. И обяви, че има интерес към АЕЦ “Белене”, заради което у нас идват американски експерти. Тръмп пак заяви, че България е пример за Германия, защото харчи 3% от БВП за отбрана (с покупката на изтребителите F-16) и в типичния си стил “обеща” две неща – че визите за българи може да отпаднат и че е възможно да дойде в България.

Снимка: AP/БТА

По време на посещението премиерът позира за обща снимка с президента на САЩ и съпругата му Мелания.

През септември пък Тръмп прие българския президент Румен Радев и съпругата му Десислава в Белия дом. След разговора Радев също заяви, че са обсъдили успоредно със сделката за самолетите да се обсъди и отпадането на визовия режим.

Снимка: БТА

А в началото на декември българският държавен глава участва в срещата на НАТО в Лондон. Лидерите на страните от Алианса си направиха обща снимка, на която той седна точно до Тръмп.

Снимка: AP/БТА

След това семейство Радеви присъства на прием, даден от Нейно Величество кралица Елизабет II в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги.

Снимка: Президентство

По-рано обаче Доналд Тръмп влезе в международния обмен с истинско историческо събитие. На 1 юли той се срещна със севернокерйския лидер Ким Чен-ун на междукорейската граница, като първо двамата се ръкуваха, като бяха на противоположните страни на демаркационната линия. След това обаче Тръмп прекоси границата на КНДР и стана първият действащ президент на САЩ, който е стъпвал там. Двамата обсъдиха ядреното разоръжаване, но, очаквано, намеренията им тази посока останаха само на думи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още един лидер на световна сила се срещна тази година с Ким Чен-ун – руският президент Владимир Путин. Двамата проведоха първия си официален разговор на високо равнище във Владивосток. Лидерът на Северна Корея подари на домакина ценен корейски меч, олицетворяващ, по думите му “силата и душата на народа”. Руският президент пък заяви, че по стар местен обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.

Снимка: AP/БТА

Фокусът на световните медии беше насочен и към емблематичната среща на Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган в края на август. Тогава двамата откриха Международното авиокосмическо изложение МАКС-2019 край Москва. Там те се качиха в пилотската кабина на най-новия руски изтребител пето поколение Су-57 и го разгледаха детайлно.

Снимка: АР/БТА

А след това домакинът почерпи високия си гост от Анкара с руско мороженое (сладолед).

Снимка: Twitter/Кремлевский пул РИА ‏

По-малко от два месеца след това – на 9 октомври, Ердоган отново демонстрира сила – разпореди сухопътна атака срещу Сирия. Турските въоръжени сили пресякоха границата, подкрепяни от сирийски бойци, и пристъпиха към наземния етап от трансграничната операция “Извор на мира” срещу кюрдските милиции. Последва обстрел по позиции на кюрдите, при който загинаха хора.

Снимка: БТА/АР

На 23 октомври Турция прекрати военната операция, след като кюрдите се изтеглиха от граничната зона, което стана възможно след договорка със САЩ. Споразумението оформи “зона на сигурност” с ширина 32 км на сирийска територия. В същото време Ердоган се разбра с Путин да разположат съвместни патрули в по-голямата част от тази зона.

Снимка: YouTube sceenshot

Европа обаче беше белязана от едно друго, ключово събитие през 2019 г. – Брекзит. Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде запомнено с две основни лица – Тереза Мей и Борис Джонсън. Докато премиерката все още се опитваше да овладее ситуацията с буксуващите преговори с ЕС в първата половина на годината, демонстрираше стабилност и дори танцува на конгреса на Консервативната партия.

Снимка: AP/БТА

Но не след дълго тя беше принудена да подаде оставка и като лидер на партията си, и като министър-председател.

Снимка: AP/БТА

Тогава дори бяха забелязани сълзи в очите й.

Това обаче беше радостно събитие за Джонсън, който бе избран за лидер на консерваторите и премиер. След напрегната битка по-късно, той успя да получи съгласие за извънредни парламентарни избори в началото на декември. И проведе нетрадиционна предизборна кампания, в която дори сготви пай.

Снимка: AP/БТА

Едва ли само това е причината, но той стана премиер, при това с мнозинство в парламента, което най-после донесе облекчение с решение на до този момент нерешимия въпрос – Великобритания ще излезе от ЕС на 31 януари 2020 г. Очевидно не е нужен втори референдум, за да стане ясно, че повечето британци избраха това.

Снимка: БТА/AP

Годината беше напрегната и за смятаната за непоклатима Ангела Меркел, която беше определена за най-влиятелната жена в света. Германският канцлер, която миналата година се отказа от лидерския пост в своята партия след дълго управление, три пъти беше засичана да трепери силно на официални международни събития.

Снимка: AP/БТА

Самата Меркел обясни, че е била дехидратирана и увери, че се чувства добре, но на следващи подобни събития седеше на стол. Очевидно подложена на голям стрес, догодина тя няма да се кандидатира отново за канцлер. В това си качество обаче през 2019 г. Меркел подписа с френския президент Еманюел Макрон договор за по-стабилна Европа.

Снимка: БТА

С поста си още тази година се раздели обаче Жан-Клод Юнкер, който отстъпи председателското кресло в ЕК на Урсула фон дер Лайен. Когато миналата година беше заснет едва да си стои на краката, говорител обясни, че той страда от болезнени пристъпи ишиас и нарече съмненията, че е прекалил с алкохола обидни, нечестни и “безвкусица”. На прощаване обаче Юнкер демонстрира по-добро здраве и дори целуна Бойко Борисов с думите, че той е “един от най-умелите комуникатори сред премиерите”.

Снимка: Фейсбук

2019 г. беше ключова и за българката на най-висок пост в света, която премина на още по-престижна работа. Бившият еврокомисар Кристалина Георгиева напусна директорското кресло в Световната банка, за да оглави Международния валутен фонд. Поемайки новия си пост, тя облече дреха с български шевици и заяви, че се гордее, че е българка.

Снимка: МВФ

А не отдавна Георгиева имаше честта да бъде приета във Ватикана лично от папа Франциск.

Снимка: Официален профил във Facebook на Кристалина Георгиева

В същото време едно историческо събитие се случи и до България. Съседката ни Македония прие името Северна Македония с промени в Конституцията.

“Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор. Той защитава македонската идентичност, език, герб, химн и флаг и отваря пътя към ЕС и НАТО”, заяви премиерът Зоран Заев.

А табелите в страната веднага бяха сменени с новото име.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

В началото на април пък основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж беше изгонен от посолството на Еквадор в Лондон, където прекара 7 години. Еквадорският президент Ленин Морено обяви в специално изявление, че страната е отказала убежище на Асанж, заради “многократни нарушения на международните конвенции” и ежедневните правила”.

При излизането от посолството той беше почти неузнаваем – с дълга бяла брада.

Снимка: AP/БТА

Асанж беше арестуван веднага от британската полиция, а малко по-късно осъден на 50 седмици затвор за нарушаване на условията за пускане под гаранция през 2012 г. Все още зад решетките, той води съдебна битка да не бъде екстрадиран в САЩ, където срещу него е повдигнато обвинение за публикуване на поверителни документи.

На другия край на света – в Хонконг, вече половин година продължават антиправителствените протести. Демонстрациите, които все по-често са съпътствани от насилие, доведоха до рецесия на икономиката на автономния град и до нарастващо присъствие на китайски военни части на територията на града.

Снимка: БТА/АP

В същото време незапомнени пожари унищожиха огромни площи в Амазония и повиши притесненията за глобални изменения в климата. Бразилският президент Жаир Болсонаро, който по-рано намали бюджета на службата за опазване на горите, обвини природозащитници в палежи, с което искали да навредят на репутацията му и дори отхвърли предложената международна помощ. В същото време актьорът Леонардо ди Каприо дари 5 милиона долара.

Снимка: AP/БТА

Още от сега е ясно, че едно от най-важните събития идващата 2020 г. ще бъде дали Доналд Тръмп ще бъде свален от власт. Дни преди Коледа Американската Камара, в която мнозинство имат демократите, гласува “за” импийчмънт на президента по две обвинения – злоупотреба с власт – заради натиска срещу, Украйна и във възпрепятстване на работата на Конгреса при разследването. Крайното решение обаче ще бъде взето от Сената. Там мнозинството принадлежи на Републиканската партия, която го издигна за президент и според повечето прогнози вероятността той да бъде отстранен е много малка. Самият Тръмп заяви: “Искам незабавен процес в Сената!”.

Снимка: AP/БТА

Източник: Dir.bg