Наистина ли ген. Кашев е клепал Тато на КГБ?

0
845
  • Според мълвата генералът не могъл да понесе мъмренето и сложил край на живота си

Съдбата на двамата най-дългогодишни началници на митичното УБО – генералите Димитър Гръбчев и Илия Кашев, родени на 8 юни 1922 г.. Двамата ръководят охраната на комунистическата върхушка приблизително едно и също време – 18 и 15 години. И двамата намират смъртта си при странни обстоятелства.

Съпругът на партизанката Митка Гръбчева издъхва от инфаркт при поход в Балкана, а наследникът му на поста приключва земния си път с изстрел в главата, докато курортува в Хисаря.

Възможно ли е генералите да са били убити?

На този въпрос не можем да се наемем да дадем категоричен отговор, но не може да не бъдат взети под внимание думите на покойния бивш посланик в Мексико и ексшеф на правителствения протокол Богомил Герасимов. Според него ген. Кашев бил много свестен човек, но очевидно е научил много повече неща, отколкото е трябвало. Той категорично не приема смъртта му по начина, по който официално бива представена и е категоричен, че е бил застрелян.
Според думите му, ако наистина е имало нареждане за премахването на шефа на УБО, то несъмнено е дошло от Тодор Живков.

Според друга версия вината за убийството на Кашев не е на Тато. Генералът бил очистен като част от мащабен план за отстраняването на верните на Първия хора. Така се подготвял отдалеч превратът на 10 ноември 1989 г.

Тази версия обаче не е никак логична. През 1986 г., когато бил открит мъртъв в стаята си м Хисаря, Кашев вече бил близък с генсека на ЦК на БКП. Живков подозирал, че го шпионира и докладва на Кремъл и КГБ. Обвинявал го и за това, че не успял да предотврати самоубийството на дъщеря му Людмила Живкова.

Кашев поел управлението на „Безопасност и охрана“ през 1969 г. и останал на този пост до смъртта си. според бившия шеф на V управление на ДС – Димитър Иванов, Тато имал вина за кончината на Кашев, но само индиректна, тъй като бил натяквал на бодигард №1, че не се грижи добре за имиджа на семейството му, допускал Вовата Живков да се напива и да демонстрира разхайтено поведение.
Офицерът се засегнал от критиката и като честолюбив офицер се самоубил.

Няколко дни преди кончината си, Кашев излязъл в отпуск и със съпругата му отишли на ваканция в курорта Хисаря.

След закуската на 28 септември съпругата му Ана се връща в столовата да го търси, но генералът го нямало. Оказва се, че вратата на апартамент №2, където било отседнало семейството, е заключена отвътре. Хора от персонала я разбиват с ютия.

Намират генерала в банята, окървавен, но все още даващ признаци живот. До него е пистолетът му „Валтер”, калибър 7,62 милиметров. На пръв поглед всичко изглеждало като че големецът е налапал дулото и се е прострелял в главата. Опитите да го спасят се оказват напразни – след по-малко от час смъртта му е факт.

На 30 септември 1986 г., вторник, тогавашният официоз вестник “Работническо дело” публикува фалшива жалейка, съобщавайки, че “след кратко боледуване” е починал генерал Илия Кашев – началникът на Управление за безопасност и охрана (УБО).
Но краткото боледуване, всъщност е куршум в главата! Имало издаден и фалшив смъртен акт, според който генералът се споминал от инсулт.

Генерал Кашев наистина се оплаквал от високо кръвно и диабет. И за първи път от много години шефът на УБО си позволил да отиде на почивка с жена си в правителствената резиденция в Хисаря, при това по нареждане на Тато. Казал му, че като се върне, ще реши дали да го пенсионира или да го остави на работа. Пред антуража си тато разсъждавал, че вероятно перспективата да остане без работа го разстроила и Кашев дръпнал спусъка на пистолета си.

Въпросът какво е подтикнало генерала към такова решение и до днес остава без отговор. Бончо Бончев, първи заместник на Кашев, бил по време на инцидента на лов с Тодор Живков. Като казал на Тато за случая, двамата решили да не съобщават и да не афишират смъртта на генерала като самоубийство. „Защото съобщението щеше да гръмне по целия свят – казва Бончев. – Човекът, който е сред най-близките на Живков, се е самоубил. Това не звучи много добре за имиджа на държавата, за правителството!”. И в болницата на МВР се намерил лекар, който подписал смъртния акт със заключение „инсулт”.

В мемоарите си Иван Славков-Батето пише, че през есента на онази година (1986) Кашев е поставил пред Живков въпроса за разюздания живот на сина му Владимир и за произтичащите от това финансови преразходи на УБО. На ухо се говорело, че на Владко била дадена огромна сума безотчетни пари – 300 000 лева. Но Първия отговорил така на Кашев, че на генерала не му оставал друг избор, освен да посегне към пистолета си. А публична тайна по онова време било, че Тато наистина се отнасял с болезнена ревност към всяка забележка за Владко.

В опита си да угоди на Тато, Кашев включил и семейството си. Понеже на сина на най-важния човек в държавата хич не му се учело, в края на 60-те години генералът праща дъщеря си Клавдия да помага на хубостника да се подготви за изпити. Впоследствие тя се омъжва за Георги Пирински.
Източник: Уикенд  / https://kliuki.bg/