Над 270 малки и големи приятели на книгата се включиха в XVII Маратон на четенето

0
376

След две години в онлайн среда, традиционният Маратон на четенето, по повод Световния ден на книгата и авторското право, се проведе присъствено в Регионалната библиотека „Дора Габе“ и бе посветен на писателя Ангел Каралийчев. В празника се включиха над 270 ученици, преподаватели, читатели, граждани. На събитието присъства д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, която поздрави участниците и връчи Годишните награди на библиотеката за 2021 г. в категории:

ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА – Виктория Веселинова Дойчева, 5 кл.

ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА  – Мая Кирилова Стоянова, 46 г.

НАЙ-ЧЕТЯЩ КЛАС – Първи „в“ клас СУ „Димитър Талев”, кл. ръководител Красимира Хинева

НАЙ-АКТИВЕН ПАРТНЬОР – СУ „Любен Каравелов”, директор Светла Иванова

НАЙ-ЧЕТЯЩО СЕМЕЙСТВО – Вивиан, Преслава, Елена и Ясен Щереви

ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА – „КОРТЕВА АГРИСАЙЪНС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, управител Чавдар Дочев

ГРАМОТА ЗА ДОБРИЯ ПРИМЕР „ДАРИ КНИГА – СПОДЕЛИ РАДОСТТА ОТ ЧЕТЕНЕТО“ – Никола Сашков Колев, 6 кл.

Директорът на регионалната библиотека Теодора Денкова благодари на гостите за отношението към книгите и желанието да споделят четенето и им пожела много забавления и настроение в празничния ден. Начало на Маратона постави Дияна Боева, писател, редактор и учител по български език и литература в ЕГ „Гео Милев“. Тя прочете откъс от „Бялото гълъбче“ на Ангел Каралийчев.

Щафетното четене започна в 10.00 ч. с четене на приказката „Неволята“ от учениците от II в клас на СУ „Д. Талев“, които библиотеката отличи като Най-четящ клас за изминалата година. Участието на второкласниците продължи с четене на откъси от „Тошко Африкански“ и завърши с драматизация на приказката „Юначното петле“. Класът на Красимира Хинева включи в изявата си и презентация за живота и творчеството на Ангел Каралийчев. Текстове от Ангел Каралийчев четоха ученици от IV клас на СУ „Д. Талев“. Следващите участници бяха първокласниците от I а клас на ОУ Христо Ботев, I а, б, в, г  клас на СУ „П. Р. Славейков“, III в и III г клас на СУ „Св. Климент Охридски“, VI клас на ЧОУ „Мария Монтесори“,  I а , б, V б клас на СУ „Любен Каравелов“, III б клас на СУ „Св.Св. Кирил и Методий”, I клас на ЧОУ „Мария Монтесори“. По време на маратона прозвучаха текстове на Георги Господинов, Йорданка Белева, Маргарита Петкова и др.

Библиотеката благодари на всички четящи приятели и съмишленици за активното участие в Маратона и им пожелава с книгите да откриват нови хоризонти. НДТ