Над 2400 декара гори са изпепелени при пожари в Добричко през миналата година

0
657

62 пожара са горели на територията на Североизточното държавно предприятие през 2019 година, като щетите от тях възлизат на 20 000 лева. Опожарени са 3 440 декара от горските територии, като по-голямата част от тях са в горските стопанства в област Добрич.

Най-много декари гори са изпепелени в община Генерал Тошево – 1490, следват ДГС Добрич – 752 дка, Балчик – 219 дка и Тервел – 22 дка, или общо 2 483 декара, съобщиха за dnews от СИДП.

От териториалните поделения отчитат, че 74% от запалванията са причинени от човешки небрежност, като на много места земеделци и пастири продължават да палят стърнища, въпреки заповедите на областните управители и мерките през пожароопасния сезон.

Специализираните автомобили за справяне с огнените бедствия в Североизтока са девет, като предстои да бъде закупен още един. Ръководството на предприятието е решило всяка година да бъде купувана по една нова кола, оборудвана с техника за гасене, защото заради засушаванията през последните години нараства броят на пожарите и овъглените площи.

Работещите в стопанствата на СИДП благодарят на всички граждани, които подават сигнали на телефон 112 при пожари, бракониерски набези и нередности в горите.