Над 100 души са преминали курс за нови ловци в новата база на Сдружение ЛРД – Добрич

0
221

Курс за нови ловци са преминали над 100 души в новата база на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ (ЛРД) – Добрич. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Управителния съвет на дружеството Илия Михайлов. Повод за брифинга е предстоящото днес общо отчетно събрание на ЛРД-Добрич.

„През септември 2022 година отбелязахме 125 години от учредяването на първото ловно дружество в Добрич, годишнина, която не е важна само за нас, но и за всички, обичащи природата на Добруджанския край. Тогава открихме тържествено собствен ловен дом в местността Кобаклъка и осъвременихме ловно-стрелковия комплекс с изграждане на зона за нарезно оръжие. С това затворихме кръга – ловен дом, стрелбище за гладкоцевно и нарезно оръжие“, допълни Михайлов.

„Редно е да се разбере, че отдавна ловците и риболовците не осигуряват своята прехрана и оцеляване чрез дейността си. Напротив, в сдружението от 2015 година сме забранили ловуването на заек. Нещо повече, през 2022 година разселихме 160 зайци и продължаваме този процес. Съвсем скоро ще разберем от резултатите доколко това е ефективен начин за увеличаване популацията на заека. През отчетния период разселихме 1385 птици, от които 845 фазани и 540 яребици. Правим това години наред и вече определено наблюдаваме значително увеличение на тяхната популация“, каза още Илия Михайлов.

Членове на сдружението през цялата година се грижат за дивеча, правят хранилки и особено през зимните месеци, когато животните трудно си намират храна, ги подхранват, за да оцелеят. За отчетния период са направени 84 хранилки за елени и сърни, 30 – за диви свине, 300 – за фазани и яребици. Сдружението закупува и разпределя ежегодно 20 тона царевица, 2,5 тона люцерна и 1 тон каменна сол. Дружините допълнително осигуряват, съобразно своите възможности, храна за дивеча в своите ловно-стопански полета.

Извършването на таксация всяка година позволява на ловците да следят популацията на животните и да се намесват в случаите, когато даден вид е заплашен от изчезване, вследствие на прекомерното увеличаване броя на неговия естествен враг – чакал, лисица. Съвместно с редица институции, ловците от сдружението, макар и с различен успех, водят ежедневна борба срещу бракониерството.

В момента в сдружение “ЛРД-Добрич”, членуват 959 членове, в т.ч. пет жени, обединени в 33 ловно-рибарски дружини. Стопанисва 36 ловно-стопански района с обща площ 119 249 хектара на територията на община Добричка. В изпълнение на плана за основните мероприятия и съгласно договора за стопанисване на ловните райони са изградени и ремонтирани стотици биотехнически съоръжения – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват ежедневна поддръжка.

Продължава работа по договора за сътрудничество с участието на всички ловно-рибарски сдружения от общините в област Добрич и колегите ни от градовете Силистра и Вълчи дол. Поддържаме сътрудничеството със сродни организации в рамките на Европейския съюз. Добри контакти поддържат и с ловци от гр. Констанца, Република Румъния, и от гр. Кавала в съседна Гърция.

БТА  

Снимка: Павлина Живкова