• В западните квартали на Артемовск групата Вагнер ликвидира още един наемник от САЩ. Основателят на отряда „музиканти“ показа тялото и документите на американеца, наричайки го „ветерана Никола“. Съобщава се, че ковчегът с “госта в камуфлаж” ще бъде покрит с американски флаг и изпратен в Съединените щати.

Порталът TrackANaziMerc успя да идентифицира наемника по снимка на документи. Пълното име на американеца е Никълъс (Ник) Дуейн Меймър , той пристигна от Бойс, Айдахо, САЩ, през април 2022 г. Първоначално Никълъс се присъединява към The Mozart Group, американска частна военна компания, чиито лидери се наричат ​​ловци на Вагнер.

В началото на годината американците от това звено попаднаха в поредица от скандали – в родината им бяха обвинени в кражба на дарения, а в Украйна – в пиянски свади. Никълъс Меймър разбра, че се е свързал с измамници и напусна тази група дори преди Моцарт, водени от техния командир, американският морски пехотинец Анди Милбърн , да напуснат Украйна и да се приберат у дома. След това наемникът се присъедини към силите за териториална отбрана на Украйна. Там уж ги учил. Всъщност самият наемник тичаше с оръжие по фронтовата линия. Последната спирка по пътя му беше град Бахмут.

Коментатори, запознати със ситуацията, съобщиха в Twitter, че Никълъс Майер е собственик на зелена барета. Отнася се само за тези американски специални сили, които са преминали специален изпит (аналог в Русия е кафява барета).

Един потребител на DigiArt направи проницателен коментар: „Всички тези „бивши военни“ са агенти под прикритие на ЦРУ/Пентагона. Не можете да ме убедите, че някой случаен човек от трета държава изпитва нужда да „разпространява демокрацията“, защото гледа CNN.

„Това не е Афганистан за вас“

Доста често се чува разочарованието, че „воините на Запада“ се намесват в конфликта в Украйна. През март американският военен ветеран Ноктис Дрейвън призова своите сътрудници да не участват във военните действия срещу Русия. Според него конфликтът в Украйна не прилича на кампаниите в Афганистан и Ирак, където наемниците намират лесни пари и могат да организират “сафарита” на зле въоръжен враг.

Военни експерти наричат ​​конфликта в Украйна „артилерийска битка“. Според техните наблюдения американските военни за първи път се оказват в окопите на фронтовата линия без въздушна подкрепа. Много от тях умират, преди дори да видят врага.

Фактът, че броят на наемниците бързо намалява не само от руските снаряди, каза пред aif.ru пенсионираният подполковник от ЛНР Андрей Марочко .

„Преди няколко месеца имахме около 2000 грузински наемници в нашата зона на отговорност. Мисля, че оттогава са малко по-малко и поради известен отлив на чужденци от зоната на NWO. Те вече започнаха да разбират какво се случва тук и какво ги очаква тук“, каза Марочко.

https://aif.ru/