„Музикални контрасти“ в Добрич

0
512
На 30 август от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ заповядайте на концерт със съвременна класическа музика. Изцяло дамско трио в състав: младото дарование Ива Недева – цигулка и утвърдените инструменталисти Ивона Недева – флейта и Линда Боянова – пиано. Изпълнителите залагат на контраста на стилове, жанрове, настроения и емоции. Ще прозвучат рядко изпълнявани творби от съвременните американски композитори Гари Шокър и Пол Шонфийлд, както и пиеси на Жак Ибер. Поклон към 100-годишнината от рождението на създателя на танго нуево Астор Пиацола(1921- 1992) ще бъдат три от неговите великолепни танга, обработени за изпълнение от трио цигулка, флейта и пиано.
Любопитно е как трите се събират за този интересен проект. Ивона идва от България, Линда от САЩ, двете се срещат в Придворния музикален колеж на Султана на Оман, където са уважавани преподаватели. А Ива Недева е дъщеря на Ивона и стартира шеметна кариера в Европа и Азия. Богатите им професионални биографии надхвърлят няколко страници, но накратко: Ивона Недева е флейтист активно участващ в музикалния живот в страната и чужбина. Завършва Националната музикална академия в София. Многократно участва в майсторските класове на едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненска филхармония и повече от 20 години е първи флейтист на оркестъра. През 2000 – 2015 г. е канена в концертните прояви на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Нов симфоничен оркестър, Оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации гостува на редица национални и международни фестивали като ММФ ”Варненско лято”, Мартенски музикални дни, Европейски музикален фестивал Варна, “Изкуството на барока” , Фестивал на арфата – Бразилия, „Седмица на камерната музика” – Добрич. От 2015 г. се отдава изцяло на камерната музика и концертира активно в България и Франция. През 2007 г. е удостоена с награда „Музикант на годината” в раздел „ансамбли” на предаването „Алеrро виваче” на БНР. Понастоящем Ивона Недева е преподавател в Придворния музикален колеж на Султана на Оман. Младата цигуларка Ива Недева, която повече от 10 години мечтае да бъде на една сцена с майка си, идва от Швейцария, със солидна основа от престижни специализации и голяма мотивация за изява на българския музикален подиум. Ива Недева завършва прочутия колеж на Йехуди Менухин в Лондон – същия колеж, където е учил и виртуоза Найджъл Кенеди. След Лондон Ива продължава обучението си в музикалния университет в Мюнхен при Олга Войтова, в музикалния университет във Виена при Антон Сороков и в музикалния университет на Лозана в класа на Павел Верников и Рено Капюсон.
След като спечелва Grand-Prix и първа награда на Международния конкурс за цигулари „Панчо Владигеров“, Ива се изявява като солист на известни оркестри, сред които са камерният оркестър на Лозана, Нова филхармония Мюнхен, камерният оркестър “Йехуди Менухин”. Българската цигуларка с усмивка разказва как се е запознала с Херцога на Единбург принц Филип и е свирила на концерт в негова чест пред него и Кралица Елизабет ІІ. Това се случва през 2012 г. и отваря пред Ива вратите и сърцата на английската аристокрация. Сред очарователните моменти на Острова младата дама с удоволствие си спомня участието си в лов в компанията на благородници от фамилията Сакс-Кобург. Успоредно със светския живот Ива Недева блести и на сцените в Европа, където си партнира с Павел Верников, Илия Гринголц, Хайнц Холигер, Валерий Соколов, Хайнрих Шиф, Рено Капюсон, Акико Оно и Иври Гитлис в множество камерни музикални проекти. Изявява се на фестивалите в Гщаад, Стириарте, Ла Рок д’Антерон, Рокамадур, Сион, Ернен, Аделбоден, Уиндзор, Давид Ойстрах музикален фестивал, Йехуди Менухин фестивал. В България е гостувала на ММФ “Варненско лято”. Ива е победител в Швейцарския конкурс за камерна музика „Орфей“, Международния конкурс за цигулка „Млади таланти“, Виенски концертен конкурс, Токио Фондация, Йехуди Менухин „Музика на живо“ и аtDta Stiftung Zürich. Включва се в проекти в подкрепа на Червения кръст в Германия и на УНИЦЕФ в Женева, наскоро прави своите дебютни изпълнения в Концертхаус във Виена и Гастайг в Мюнхен. Извън Европа през 2019 г. дебютира в престижната концертна зала “Еспланад” в Сингапур и има серия концерт в Малайзия с пианистката Розалинд Фанг, с която работи по дебютния си диск „Expressions from 1917“. Линда Боянова Анбари e родена в София, учи в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Русе. От 1991 г. живее в САЩ, където завършва докторантури по пиано и оперно изкуство в инструменталния и вокален факултет и бакалавърска и майсторска степен от теоретико-композиторския и инструментален факултет на консерваторията Ийстман в Рочестър, щата Ню Йорк. На 17-годишна възраст е финалист на конкурса за дебют “Източни и западни артисти” в Ню Йорк и концертира в щатите Охайо, Пенсилвания, Масачузетс, Джорджия и Ню Йорк, както и в Австрия, Швейцария, Франция, Оман и България. Преподавала е в университета Назарет в Рочестър и Щатския университет на Ню Йорк. От 2019 г. Линда Боянова преподава в Придворния музикален колеж на султана на Оман и е директор на програма за млади артисти в Ню Йорк.
Предстоят й концерти и записи на нови американски и български произведения за пиано и за глас и пиано, в които Линда Боянова ще пее и свири, както и записи на всички песенни цикли от Рахманинов по случай 150-годишнината от рождението му. Линда Боянова преподава арабски език и свири на уд.
Концертът в Добрич е от модула “Свободна музикална сцена” на проекта “Споделени музикални пространства” на Елит Проджектс мениджмънт със съдействието на Община град Добрич.
Билети от касата на Концертна зала „Добрич“ – Органова.