МРРБ официално удължи срока за кандидатстване по втория етап на санирането

0
191

Сдруженията на собствениците могат да подават документи във втория етап на санирането, финансирано със средства по Плана за възстановяване, до 29 февруари. Срокът е официално удължен с решение на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, съобщава ресорното ведомство.

Удължаването на срока идва в момента на породено масово недоволство сред кметове и граждани заради класирането в първия етап на процедурата. Въпреки че министърът се опитва да потуши напрежението, то почти всеки ден излиза нова информация за субективни оценки на кандидатстващите блокове.

Документите остават същите като при първия етап. Новите срокове предвиждат Сдруженията на собствениците да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари 2024 г. До края на работния ден на 29.02.2024 г. общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН.

Предстои до 01.02.2024 г. местните власти да обявят графика за подаване на заявленията към тях.

Към основния пакет документи трябва да се приложи допълнително решение на ОС на ЕТ, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност.

Кандидатите за участие в процедурата трябва да знаят, че е необходимо да осигурят и в процеса на изпълнение платят 20% от всички разходи за обновяване на блока им. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти, разработени и предоставени от частни участници на пазара, например чрез ЕСКО договор с финансова или друга организация или чрез договор с електроразпределително дружество, което е разработило и предоставя инструменти за финансиране на разходи за енергийна ефективност.

Целта на инвестициите, които ще бъдат направени, за да се изпълнят предписаните мерки за всяка одобрена по процедурата сграда, е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В”. Те ще се доказват с изготвена от сертифициран енергиен одитор оценка, проведена след приключване на необходимите строително-монтажни работи. Затова обръщаме внимание, че всички получени средства ще подлежат на възстановяване, в случай че заложените индикатори за даден блок не бъдат постигнати.

От ведомството напомнят, че съгласно Закона за енергийната ефективност сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация е със срок на валидност до 10 години. Във връзка с това собствениците може да използват вече изготвените сертификати за енергийна ефективност на техните сгради за подготовката на необходимите документи и участие в процедурата.