Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир и гръцкия остров Самос.

Свидетели разказват, че земята се е люляла в продължение на 30 секунди. Има сериозни разрушения и рухнали жилищни сгради. Спасители се опасяват, че под отломките има затрупани хора. Според канал НТВ в район Байракли в Измир са унищожени десет къщи. Разрушения има и в измирския квартал “Борнова”, съобщава ТАСС.

 

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че са унищожени поне шест сгради. В същото време губернаторът на провинция Измир – Тунч Сойер, обяви срутването на поне 20 къщи. “Към днешна дата е известно, че в измирските райони Борнова и Байракли са унищожени шест къщи. В провинциите Ушак, Денизли, Маниса, Балъкешир, Айдън и Мугла, с изключение на малки пукнатини по къщите, няма разрушения. Информация за жертви не е получена”, пише министърът на страницата си в Twitter.

„Има 4 жертви и около 120 ранени. Над 20 блока са се срутили. Не се знае колко хора е имало в тях. Засега няма сериозна паника. Всички обаче се изплашихме много. Сякаш земята се раздели на две”, каза за NOVA председателят на изселническата организация в Измир – Абдурахим Нурсой.

Мощното земетресение беше усетено и у нас по високите етажи на сградите. От МВнР съобщиха, че за момента няма данни за пострадали българи.

 

epa08785629 A handout photo made available by the US Geological Survey (USGS) shows an intensity shake map of a 7.0-magnitude earthquake that has hit near Neon Karlovasion, Greece, 30 October 2020. EPA/USGS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES