Подводният газопровод, свързващ Финландия и Естония, е бил повреден, а мястото на повредата е установено, съобщават от офиса на финландския премиер Саули Ниинисто в съобщение до медиите, цитирано от Ройтерс. Повреден е и намиращият се в близост телекомуникационен кабел.

“Много вероятно е щетите по газопровода и телекомуникационния кабел да са в резултат на външна намеса”, казва премиерът в съобщението. “Днес говорих с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. НАТО е в готовност да помогне в разследването”. От НАТО са потвърдили, че ще помогнат на съюзниците си.

Финландски медии съобщиха по-рано днес, позовавайки се на източници от службите за сигурност, че повредата не е станала случайно, а сега това е потвърдено на най-високо равнище, предаде БТА.

“Спадането на налягането в тръбата стана изключително бързо, което означава, че повредата не е малка. Засега обаче причината остава неясна”, заяви за балтийски енергиен експерт, пожелал анонимност.

Говорител на естонския газов оператор “Елеринг” (Elering) посочи, че не може да бъде изключено нито една причина, включително и саботаж, за повредата на тръбата и кабела.

Газопроводът “Балтикконектор” (Balticconnector), който е дълъг 77 км, беше спрян рано сутринта в неделя, тъй като беше установено изтичане на газ. Финландският оператор на тръбата “Газгрид” (Gasgrid) съобщи, че ремонтът ще отнеме месеци.

Тръбата свързва финландския град Инко с естонския Палдиски и върви по дъното на Финския залив.  https://trud.bg/