София, 15 декември /Борислава Бибиновска, БТА/
Мораториумът върху цената на тока, на парното отопление и водата да действа от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. – това реши временната парламентарна комисия по въпросите за енергийната криза и предложенията за справяне с нея.
“За” гласуваха осем депутати, “против” – двама, двама се въздържаха. Преди самото гласуване, членовете на комисията от ДПС напуснаха заседанието. Мораториумът бе приет по-рано през деня в пленарната зала. Предложението бе направено от ГЕРБ-СДС. Депутатите от временната комисия трябваше да изяснят срока на действие.
Конкретното предложение за срока бе направено от Румен Гечев, депутат от “БСП за България”. Той се аргументира, че мораториум със задна дата крие рискове, затова е по-добре да е в сила от 16 декември т.г. Владислав Панев от “Демократична България” също изрази мнение, че мораториум със задна дата не е добре да се прави.
При дискусията в комисията имаше спор дали налагането на мораториум трябва да се обсъжда от временната комисия. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова настоя заседанието да бъде прекратено, защото не е свикано съобразно правилата. Радомир Чолаков каза, че ГЕРБ-СДС е против съществуването въобще на комисията. Той посочи, че темата за енергетиката е от компетенциите на правителството. Атанасова и Чолаков присъстваха на заседанието, въпреки че не са членове на комисията. Те обясниха, че членовете на ГЕРБ-СДС не са били осведомени навреме за срещата.
Рамадан Аталай от ДПС заяви, че приемането на мораториума е било в нарушение на правилника. По думите му, това решение е “вкарало енергетиката в колапс”. “Това решение ще ви тежи дълго време”, обърна се той към останалите членове на комисията. По думите на Аталай, вредата от мораториума върху фирмите в електропреноса ще е сериозна. Той смята, че мораториумът няма да е в интерес и на българските граждани.
Двамата депутати от “Възраждане” коментираха, че ще се въздържат при гласуването, защото не е имало достатъчно дебат за срока на действие.