МОБИЛЕН ВАКСИНАЦИОНЕН ПУНКТ ЗАПОЧВА РАБОТА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ

0
458

Български Червен кръст и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич дадоха старт на имунизационна кампания чрез мобилен пункт, част от програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“.

Мобилния пункт ще обслужват общо четири обучени медицински екипа, които ще работят 120 часа, каза Виолета Каменова, областен координатор на програмата. Един от тях е на здравната инспекция, която осигурява и ваксините срещу COVID-19. Налични са всички видове препарати, съобщи кореспондентът на БТА Александра Антонова.

Всеки, който иска да се имунизира, може да се обади на телефон 0885 600 202, за да получи актуална информация за графика на пункта или да заяви каква ваксина и коя поред доза желае да си постави.

Директорът на РЗИ–Добрич д-р Светла Ангелова призова хората да продължават да спазват противоепидемичните мерки и да се възползват от всички възможности за ваксинация. В момента епидемичната обстановка е спокойна, но от 21 юни насам ръстът на случаите всеки ден е над 100 процента, обясни тя.

Към 1 юли заболеваемостта в областта бе 47,56 на сто хиляди жители – под средната за страната от 65,54, а броят на положителните проби за деня бе 11, каза още д-р Ангелова. Най-вероятно ни очаква следваща вълна, предвид случващото се в Западна Европа и броя на случаите в Гърция. Сега много българи са на почивка в южната ни съседка и  ще се върнат, допълни директорът на инспекцията.

Д-р Ангелова припомни, че всеки, който си е сложил бустерна доза преди повече от четири месеца, вече може да си постави и втора.