БУНТЪТ НА БЕДНИТЕ ПРОДЪЛЖАВА ОЖЕСТОЧЕНО: Множество ранени и арестувани след поредните протести на “жълтите жилетки” във Франция за социална справедливост (ВИДЕО)

0
1358

Демонстрациите на “жълтите жилетки” във Франция доведоха до наранявания на няколко души в Лил и Нант. В Лил група от 500-600 демонстранти се опитали да нахлуят в сградата на централния комисариат в града. Полицията отговорила с изстрелване на гранати със сълзотворен газ.

Двама демонстранти на 50 години са пострадали. Единият е с травма на черепа от предмет, попаднал върху него, а другият – с увреждане на гърба.

Пострадал е фотожурналист от една от медиите, в чиито крака е експлодирала граната с газ – той е с нараняване на китката.

Атакуван е снимачен екип на канал Bfmtv. Според префектурата в Лил шест души са били задържани, но общия брой на пострадалите не е оповестен.

В Нант един човек е бил сериозно ранен – Bfmtv показа кадри как го отнасят на носилка до линейка. По непотвърдени данни човекът се е спънал и ударил силно главата си в бордюра на тротоара. Полицията в Париж е задържала 57 души.

В демонстрациите на „жълтите жилетки“ в столицата са участвали 800 души. Организирани бяха протести в града пред сградите на канал Bfmtv, медийния холдинг France Télévisions и радио france presse.

Представители на “жълтите жилетки” уверяват, че ще продължат протестите през 2019 г. и не изключват, протестиращите да дойдат на Шанз Елизе дори и в навечерието на Нова година.

Многоброен протест се събра и в още няколко френски града, сред които Бордо, Монпелие, Реймс, Каен и други. Беше свален и флаг на Европейския съюз.

https://www.actualno.com