14 са до момента загиналите при разрушителното земетресение в Албания. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг.

„От нашата страна е изпратен екип от 30 човека. Поддържам постоянна връзка с министъра на външните работи на Албания. Към момента те съобщават, че най-важната помощ, от която се нуждаят, е да получат хора, които да помагат в издирването на пострадалите в руините“, каза министър Захариева.

„Това, което смятаме да направим в рамките на няколко часа, е от средствата от бюджета на Министерството на външните работи да отпуснем спешно 200 000 лв. за нуждите по спасяването на пострадалите от земетресението хора“, допълни вицепремиерът.

„Изказвам съболезнования от името на целия български народ за голямата трагедия, която се случи в Албания.  Премиерът ни Бойко Борисов се чу с техния премиер и външния министър на страната и е заявил, че е в готовност да окаже помощ с каквото може“, заяви Захариева, цитирана от Фокус.

„Няма пострадали български граждани, които да са се свързали с нас или с посолството ни в Тирана“, посочи вицепремиерът.  Тя допълни, че в Албания живеят около 10 000 българи.  https://blitz.bg